Odprta Kuhinja

Si je zobe priporočljivo umiti pred ali po skodelici kave

matucha/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Umivanje zob je del jutranje rutine večine prebivalcev tega planeta. Prav tako skodelica kave.


Ljudje smo si med seboj različni, prav tako se razlikujejo naše jutranje rutine. Večini pa sta zjutraj skupni vsaj dve navadi. Umivanje zob in kava. Pa veste, v kakšnem zaporedju bi se morali zvrstiti?

Gotovo ste že slišali, da je za lep nasmeh izjemno pomembna redna in primerna ustna higiena. Že vrabci na vejah pa čivkajo tudi, da lahko nasmeh pokvari prekomerno pitje kave. Ta pijača namreč lahko obarva našo sklenino. Kako bi torej lahko uživali ob jutranjih požirkih in hkrati ohranili bele zobe?

Na portalu Marthe Stewart so se z vprašanjem zatekli k zobozdravnici Christini Meiners. Ta je razložila, da pri ohranjanju belega nasmeha ključno vlogo igra zaporedje pitja kave in umivanja zob. Na hitro bi si mislili, da je zobe pametno poščetkati po tem, ko spijemo opojno dišečo pijačo. V resnici pa je pravilen vrstni red ravno obraten, pravi doktorica. Za takšno odločitev pa imamo več razlogov.

Najprej ščetka, nato skodelica kave


Če si bomo zobe poščetkali pred pitjem kave, se bo ta težje oprijela oblog na zobeh in tako manj časa objemala našo sklenino. Prav tako pa kava vsebuje kislino, ki zunanjo plast zob nekoliko zmehča, ta pa je tako bolj dovzetna za drobne poškodbe, ki jih povzročimo z drgnjenjem s ščetko.

Najbolj priporočljivo je torej, da najprej umijete zobe, nato počakate nekaj časa, da okusa kave ne bo kazil pridih zobne paste. Po popiti skodelici zobe dobro splaknete z vodo. Če je vaša jutranja rutina ravno obratna, pa zobozdravnica svetuje, da po zaužiti kavi počakate vsaj 30 minut in šele nato umijete zobe. Da bo sklenina ostala cela, vaš nasmeh pa čim bolj bel.
Preberite še: Tako se znebite zasušenih madežev na spodnji strani ponve

Fotografija: matucha/Getty Images
Datum Objave: 18.3.2022 ob 11:03

Več iz te teme:

zobjekavaumivanje zobjutranja rutina

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.