Odprta Kuhinja

Skrivnost sočne velikonočne šunke v testu

FOTO: Lidl Slovenija
Odpri galerijo
A+   A-
Velikonočni prazniki so pred vrati in čas je, da se začnemo pripravljati nanje. Slavimo konec zime in prihod pomladi, ko se narava prebudi in čudovito ozeleni.

Z veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom, so povezani tradicija in številni običaji, posebno vlogo na praznični mizi pa imajo značilne jedi.

Na njej ne sme manjkati šunka, pripravljena na različne načine, kuhana, glazirana in pečena v pečici ali v testu. Ob njej vedno ponudimo pirhe, jabolčni ali smetanov hren, mlado čebulo in redkvice, sveže ali vložene šparglje, francosko solato in potico. Družina se v nedeljo tradicionalno zbere na bogatem velikonočnem zajtrku – ta običaj se prenaša iz roda v rod.

Vse sestavine za klasičen velikonočni zajtrk najdete tudi v aktualni velikonočni ponudbi Lidla.

FOTO: Lidl Slovenija
FOTO: Lidl Slovenija

Zajtrk se ne bo niti dobro »polegel«, ko je na vrsti slavnostno kosilo – ponudimo lososa, pečenega v pečici, ali katero drugo ribo, slastno nadevano kokoš ali različne pečenke, kračo, regrat pripravimo s krompirjem in ocvirki ali nanj zrežemo trdo kuhana jajca in tako porabimo pirhe. V večini držav v krščanskem svetu se na ta dan pripravi pečeno jagnječje stegno. Ne manjkajo niti sladice, kraljica slovenske praznične mize je potica, orehova, pehtranova, makova, rožičeva, z rozinami … Velikonočna torta iz lešnikov ali orehov diši po maslu, čokoladi in vanilji. Še posebno radost bodo otrokom prinesli čokoladni zajčki in jajčka – če nam ostajajo, lahko z njimi pripravimo piškote.

FOTO: Stock.adobe.com 
FOTO: Stock.adobe.com 

Otroci bodo radi pomagali pri ustvarjanju pirhov. Lahko kupimo že pripravljene barve vseh odtenkov, še bolje pa je, da uporabimo naravna barvila. Olupke rjave ali rdeče čebule, ki poskrbijo za krasno oker oziroma rjavo rdečo barvo, polijemo z enim litrom hladne vode, dodamo žličko kisa, jajca in kuhamo na zmernem ognju, dokler ne zavre, in nato še 15 minut. Jajca pustimo v isti vodi še nekaj ur ali celo čez noč. Kis dodamo za intenzivnejšo barvo. Če izberemo svetlejša jajca, bo barva močnejša. Pirhe vzamemo iz vode in jih posušimo, nato na košček tkanine ali debelejši papirnati robček kanimo malo olja in jih namažemo, da ustvarimo sijaj. Uporabimo lahko tudi košček slanine.

FOTO: Stock.adobe.com 
FOTO: Stock.adobe.com 

Če po enakem postopku v mrzlo vodo dodamo dve do tri žličke kurkume v prahu, dobimo zlato rjavkaste oziroma rumene pirhe, za oranžno barvo uporabimo rdečo papriko v prahu. Za modro vijolično barvo kuhamo borovnice 15 minut, da se voda obarva, nato vanjo dodamo jajca ter jih na zmernem ognju kuhamo pol ure. Rožnato barvo dobimo, če svežo rdečo peso narežemo v vodo s kisom in kuhamo pol ure, za svetlo zeleno pa v vodi najprej prekuhamo peteršilj ali špinačo in v njej nato pol ure kuhamo jajca. Če jih kuhamo v teranu, se bodo obarvala vijoličasto (jajca zalijemo s teranom, da so povsem prekrita, kuhamo na zmernem ognju 15 minut, nato naj se namakajo čez noč).

Če iščete še več idej za praznično kuhanje, obiščite Lidlovo spletno stran z recepti!

FOTO: Lidl Slovenija
FOTO: Lidl Slovenija

Sočna šunka v testu

Za 6 oseb:

1 kilogram šunke

Kvasec:

20 g svežega kvasa

pol čajne žličke sladkorja

1 dl mleka

Testo:

400 g krušne moke

pol čajne žličke soli

3 dl mlačnega mleka

50 g masla

Za premaz:

1 jajce

Pripravimo testo: v skodelico nadrobimo kvas, prelijemo ga z 1 dl mlačnega mleka in dodamo pol čajne žličke sladkorja. Premešamo in pustimo 10 minut.

Moko damo v skledo, posolimo ter v sredini naredimo jamico, vanjo damo kvasec. Segrejemo 3 dl mleka in v njem raztopimo maslo, polijemo po moki ter zamesimo testo; naj bo nekoliko bolj kompaktno kot za navadni kruh. Testo pokrijemo, približno eno uro naj počiva na sobni temperaturi. Ko se količina podvoji, ga premesimo in pustimo, da ponovno vzhaja. Medtem pristavimo lonec z vodo, vanj damo prerezano glavico čebule, nekaj olupljenih strokov česna, dva lovorova lista, vejico rožmarina, nekaj poprovih zrn. Ko zavre, dodamo šunko. Številni recepti priporočajo, da jo damo kuhat v hladno vodo, a kipeča poskrbi, da se pore zaprejo in šunka ostane sočna. Na srednji temperaturi kuhamo 45 minut. Pustimo, da se ohladi v vodi, nato jo vzamemo ven in jo posušimo.

Ko je testo še drugič vzhajalo, ga dobro pregnetemo in damo na pomokano površino. Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Razvaljamo ga na približno 2 cm debelo. Na sredino položimo šunko in jo z vseh strani ovijemo s testom. Vse robove dobro stisnemo, da se testo med peko ne bi odprlo. V naoljen pekač postavimo šunko tako, da je rob spodaj. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki bo dodalo barvo, v testu pa naredimo majhno luknjo, da bo lahko uhajala para. Prve pol ure v pečici jo pokrijemo s peki papirjem, nato ga odstranimo in pečemo še pol ure, da testo dobi zlato rjavo barvo in hrustljavo skorjo. Ko je pečena, jo nekoliko ohladimo, narežemo mlačno ali ohlajeno.

Vse potrebne sestavine in še druge izvrstne gurmanske izdelke, ki bodo popestrili vašo praznično mizo, dobite v Lidlovih trgovinah.

Vesele velikonočne praznike!

Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja


Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija

Datum Objave: 16.4.2025 ob 10:04

Več iz te teme:

velika nočtradicijavelikonočni praznikiLidl SlovenijaHrana za veliko noč

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja