Skrivnost za najboljšo fižolovo juho (z receptom)

Prava toskanska fižolova juha je na koncu pokapljana z oljčnim oljem, po navadi je olje tudi na mizi.

Ljudje, ki živijo v Toskani, obožujejo fižol. Nekatere sorte uspevajo samo tam. Klasična zimska jed, ki jo danes predstavljam, uporablja rdeč fižol iz kraja Lucca. Malo manjši je od običajnih fižolovih zrn, ampak zelo okusen. Še najbolj mu je podoben slovenski rdeč fižol ribničan. Dober bi bil tudi češnjevec, sivček, maslenček, prepeličar ali katera druga domača sorta. Iz meni neznanega razloga je namreč rdeč fižol v trgovinah največkrat s Kitajske, zato raje izberem domačo sorto fižola, tudi če ni rdeč.

Skrivnost dobre fižolove jedi je počasno, nežno kuhanje fižola. Radi iščemo bližnjice, seveda tudi jaz, zato večkrat uporabim lonec na visok pritisk za hitro kuhanje. Vse v redu, vendar okus se, če smo iskreni, ne more primerjati. Kuhanje pri nizki temperaturi, ko fižol vre komaj opazno, naredi drugačen okus. Vse stročnice, fižol, čičerko, lečo, je bolje soliti proti koncu kuhanja. Začimbe, kot so lovor, šetraj, žajbelj, česen, se seveda kuhajo zraven.

Namakanje fižola ali ne je spet vprašanje časa. Nikoli še nisem uporabila fižola iz konzerve. Vem, da bi jo kdaj odprla, če bi jo imela v shrambi. Kolikokrat se je že zgodilo, da nisem kuhala fižola, ker sem ga pozabila prej namočiti. Ampak potem pač spremenim jedilnik.

Prava toskanska fižolova juha je na koncu pokapljana z oljčnim oljem, po navadi je olje tudi na mizi. Mehek kruh je tam zato, da se tunka v olje, da hladi vročo juho in da se z njim pomaže krožnik.

Še vedno sami delamo testenine, tokrat smo naredili rezance iz polnozrnate moke. Juha bo precej gosta, kremna, tip juhe, v kateri žlica zlahka stoji pokonci.

Juha naj odstoji, preden jo ponudite.

Fižolova juha s testeninami

Za dva.

Za testenine

 • 300 g polnozrnate pšenične moke
 • 2 žlici oljčnega olja
 • 150 ml vode

Za juho

 • 250 g suhega rdečega fižola
 • česen
 • listi svežega žajblja
 • 4 žlice olja
 • čebula
 • korenček
 • velik paradižnik (ali manjši kozarček paradižnikove omake)
 • sol in poper

Priprava

1. Fižol je treba namočiti čez noč. Naslednji dan ga sperite in skuhajte z žajbljem in celim, olupljenim česnom. Nalijte raje manj kot preveč vode. Kuhajte približno eno uro, da je fižol čisto mehek. Ko je kuhano, žajbelj vzemite iz lonca.

2. Čebulo in korenček narežite. Ločeno narežite paradižnik. Čebulo in korenček prepražite na olju, solite in poprajte. Morda zalijete z malo vode. Pražite oziroma kuhajte kakšnih deset minut, nato dodajte paradižnik, kuhajte še par minut. Korenček naj bo še čvrst.

3. Zmiksajte fižol in korenček (brez žajblja). Za vsak slučaj odlijte fižol in del tekočine raje prihranite, da ne bi bila juha na koncu preredka.

4. Zmiksano juho prelijte v lonec, v katerem se je kuhal fižol.

5. Za testenine iz moke, olja in vode umesite trdo testo. Lahko počaka, lahko ga takoj razvaljate. Ker je moka polnozrnata, bo testo lepljivo. Tudi podlago posipajte s polnozrnato moko. Testo razvaljajte, kolikor gre, in narežite na rezance, široke en centimeter. Testenine skuhajte v približno pol litra slane vode, toliko da so v vodi. Po šestih minutah zmernega kuhanja bo videti, da so razpadli, ker bodo spustili precej škroba.

6. Testenin ne odcejajte, ampak še vroče s tekočino vred zlijte v fižolovo juho. Z občutkom premešajte. S tekočino, ki ste jo prihranili, zalijte juho do želene gostote. Fino je, da juha odstoji, preden jo ponudite. Čez pol ure bo bistveno boljša.

7. Gosto, nasitno fižolovo juho ponudite s kruhom in oljčnim oljem v skodelici za pomakanje.

Priporočamo še: Kako naredimo sirnico (VIDEO)
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana