Skutni njoki z bučno smetanovo omako
Odpri galerijo
A+ A-
Bogata omaka na rahlih njokcih.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut.
Sestavine
Njoki
- 500 g skute, 125 g ostre moke, pol žličke soli
Omaka
- 2,5 dl sladke smetane
- sol, krepak ščep cimeta
- skodelica gostega bučnega pireja
- skodelica kokošje jušne osnove
- žlica zdrobljenega posušenega ali sesekljanega svežega žajblja
- 3 bogate vejice timijana
Priprava
1. Iz skute, soli in moke zgnetemo testo, ga oblikujemo v svaljek in narežemo na njoke. Prihranimo jih na pomokani površini.
2. Za omako v ponev damo bučni pire in ga nad šibkim ognjem razredčimo s smetano. Postopno prilivamo jušno osnovo in kuhamo še 5 minut, da se omaka zgosti. Začinimo s cimetom, soljo, žajbljem in timijanom ter ohranimo na toplem.
3. Zavremo vodo za njoke in jo solimo. V krop stresemo njoke in jih previdno z lopatico privzdignemo z dna. Ko priplavajo na površje, jih kuhamo še največ 5 minut.
4. Kuhane njoke v servirni skledi prelijemo z bučno omako in ponudimo z radičevo solato s popečenimi kockami slanine.
Različica: Namesto pireja iz pečene buče si skuhajte gosto bučno »juho« in jo porabite v omaki kakor pire. Pazite le pri dodajanju tekočine – mogoče je bo treba priliti manj. Lahko si skuhate več bučne juhe in jo del porabite še v četrtek.
Naredimo vnaprej: Seveda, testo za njoke pripravite vnaprej, jih oblikujte in shranite v hladilniku; naslednji dan jih le še skuhate. Omako skuhajte vnaprej v celoti ali si pripravite le bučni pire iz pečene buče.
Poizkusite še: Govedina z belgijskim radičem
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 5.2.2018 ob 10:02