Odprta Kuhinja

Skutno-pirini parjeni krofi

Odpri galerijo
A+   A-
Tako rešimo problem, da nas maščoba, v kateri namakamo krofe, vseeno malo teži in skrbi.


Sestavine


- 0,7 dl mleka, žlica ruma, 40 g masla
- 480 g pirine moke, pol kocke kvasa
- 150 g skute, 100 g sladkorja, 2 jajci
- polnilo (marmelada, nutella), ščep soli

Glazura
- 100 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane, kokosova moka

Priprava


1. Najprej se lotimo priprave kvasca: mleko segrejemo in ga razveselimo s kocko kvasa ter žlico sladkorja. Ko se sestavine ponosno napihnejo, je kvasec nared.

2. Pograbimo veliko posodo in vanjo vsujemo moko. Maslo raztopimo in ga zlijemo na moko, nato pa v posodo namečemo še jajca, rum, skuto, limonino lupinico, sol in sladkor. Na koncu prilijemo kvasec in vse skupaj dobro zgnetemo v prožno testo. Po občutku postopoma dodajamo moko – testo ne sme biti premokro.

3. Zdaj pustimo kepo testa, da se v 45 minutah od ponosa močno napne.

4. Vzhajano razvaljamo in narežemo na kvadratke. Vsakega izmed njih napolnimo s polnilom po želji, ga zapremo in oblikujemo v krofek.

5. Po 15 minutah vzhajanja se lotimo parjenja. V posodo, primerno za krofasto savno, natočimo malo vode in vanjo postavimo cedilo ali luknjasto posodo, primerno za parjenje. Vanjo položimo krofe in pokrijemo s pokrovko (krofi ne smejo plavati v vodi, saj bi bili potem kuhani in ne parjeni). Da se ne bodo prijeli dna, jih postavimo na papir za peko. Po 7–8 minutah bodo končani.

6. Mehke krofe, ki niso prav nič mastni, polepšamo z glazuro iz topljene temne čokolade in laski iz kokosove moke.
Namig: Zdaj smo mi na vrsti, da povsod molimo svoje krofe! Po prvem previdnem grižljaju bodo zagotovo prepričali še tako zagrizene krofoljubce! S svojo mehkobo in izvrstnim okusom so naju povsem presenetili in z lahkoto zbrcali ocvrte brate s prestola. Parjeni krofi bodo mehki in sočni tudi naslednji dan – kar pa je brez pomena, saj ga ne bodo dočakali!

Priporočamo še: Najboljše miške

Recept in fotografija: Tjaša Vede, Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si
Datum Objave: 9.2.2018 ob 14:02

Več iz te teme:

krofipustparjeni krofi

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja