Odprta Kuhinja

Sladko-kisla kitajska gobova juha

Sladko-kisla kitajska gobova juha (Foto: DP Nguyen/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Kitajska juha je lahko blagega okusa, lahko pa ji dodamo čili in bo poleg sladko-kislega imela še pekoč okus.

Gobovo juho običajno pripravljamo na praženi čebuli in z veliko česna. Zgostimo jo z ajdovo kašo ali krompirjem, na koncu pa obogatimo še s kislo smetano. Za spremembo poskusimo z azijskimi recepti, po katerih v juho vmešamo tudi riževe ali pšenične rezance ali zakuhamo jajce, podobno kot v našo prežganko.

Sestavine

Za 4 osebe.

  • 250 g gob šitak
  • 1 šopek mlade čebule
  • 1 majhna korenina ingverja
  • 2–3 žlice svetle sojine omake
  • sol, poper, čili
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 1 liter jušne osnove
  • 2 žlici kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • olje

Priprava

  1. Gobe očistimo in narežemo.
  2. Čebulo očistimo in operemo ter narežemo na trakove. Ingver olupimo in nasekljamo.
  3. V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, da oveni. Dodamo narezani ingver in gobe, premešamo ter dušimo še nekaj minut.
  4. Zalijemo z malo jušne osnove, solimo in popramo ter dodamo čili.
  5. Kuhamo na majhnem ognju pet minut, dodamo škrob, ki smo ga zmešali v malo vode, sladkor in sojino omako.
  6. Zavremo, dolijemo preostanek jušne osnove, kisamo in kuhamo še pet minut. Po želji v juho ubijemo še jajce ali dve.

Priporočamo še: Tej jedi ne moremo reči drugega kot udobje na krožniku

Datum Objave: 18.10.2023 ob 11:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper
×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj