Slan skutni zavitek

Pogosto si privoščimo sladkega, a zavitek je lahko tudi slan in napolnjen z zelenjavo ali skuto, kot priporočamo tokrat. Odličen je kot prigrizek ali ob skledi solate.

Prav tako kot za druge jedi je tudi za vlečeno testo dobro, če ne že pomembno, da sem mirna in se dobro počutim,« začne Andreja Bizant s Kmetije Malenšek, ta je blizu Medvod, narekovati recept za krasen skutni zavitek, narejen kajpada iz domačih sestavin. Sogovornico smo srečali na nedavnem dnevu odprtih vrat, ki ga pripravijo njeni sorodniki na Kmetiji Odems v Predosljah pri Kranju. Tam, kot tudi na tržnici v Medvodah in na domači Kmetiji Malenšek, lahko kupimo vse mlečne izdelke, ki jih v vasi Žlebe skrbno izdelujeta Andreja in Mirko Bizant. Morda še to: zakonca Bizant sta pred dobrimi dvajsetimi leti na domači kmetiji začela izdelovati mlečne izdelke, Andreja pa se je sirarstva učila na Nizozemskem.

Slan skutni zavitek

Za 8–10 kosov.

  • 400 g bele mehke moke (in še malo za pomokanje površine)
  • dobrega pol litra mlačne vode
  • 1 beljak
  • žlička soli
  • 2 žlici olja (in še malo, da z njim premažemo testo)
  • 1 žlica jabolčnega soka

Nadev

  • 1 kg skute
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 lonček sladke smetane
  • 2 jajci
  • malo soli

Premaz

  • malo kisle smetane
  • malo masla (po želji)
  • malo olja (za premaz na koncu)

Priprava

1. Moko presejemo in v sredino kupčka naredimo jamico. Vanjo damo beljak, sol, olje in domač jabolčni kis, nato pa med mešanjem z roko dolivamo mlačno vodo – dobre pol litra je bomo potrebovali. Testo nato z rokami gnetemo dobrih 20 minut, da postane voljno. Oblikujemo hlebček ali dva, položimo ju na pomokano desko, premažemo narahlo z oljem in pokrijemo s posodo. »Posodo lahko prej splaknemo z vročo vodo, da postane topla,« namigne Andreja Bizant in doda, da naj pokrito testo na sobni temperaturi počiva vsaj pol ure, lahko tudi več.

2. Nato ga na malo pomokani površini najprej malo razvaljamo, premažemo narahlo z oljem in ga z občutkom razvlečemo, kolikor se da na tenko.

3. Robove lahko porežemo ali pa namažemo z domačo kislo smetano. Raztegnjeno testo zdaj enakomerno namažemo s skutnim nadevom, ki ga pripravimo tako, da k razdrobljeni skuti primešamo druge sestavine, navedene za testo. Del smetane lahko nadomestimo s kajmakom. Zavijemo in zvitek položimo v namaščen pekač. Premažemo s kislo smetano in ga pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah Celzija. »Približno 15 minut pred koncem pečenja lahko zavitek pomažemo s koščki masla, da se naredi lepša skorjica,« svetuje sogovornica.

4. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in z žlico malo polivamo po zavitku z mešanico olja in vode (pol-pol), nato pa za pol ure pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo. »Potem narežemo na poljubne kose in z lepim nasmehom postrežemo,« zaključi recept sogovornica z medvoške kmetije Malenšek.

Namig: Sommelierka Mira Šemić zraven priporoča sveži chardonnay, beli pinot, sivi pinot.
Priporočamo še: Kako naredimo sirnico (VIDEO)
Deloindom: Načini, kako lahko preprečite nastajanje prahu v svojem domu
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed