Odprta Kuhinja

Slane palačinke brez glutena, ki so lahko slasten nadomestek kruha

Odpri galerijo
A+   A-
Ko smo se pogovarjali z Gorenjko Moniko Majnik, ki v Stockholmu vodi vegansko kavarno Fern and Fika, nam je posredovala tudi recept za zelene palačinke. So brezglutenske, barvitost pa jim nariše špinača!


»Zelene palačinke postrežemo kot brezglutensko alternativo kruhu, ob umešanem tofuju ali z različnimi namazi, na primer s humusom, avokadom in podobno,« ob receptu pojasni Monika Majnik.

In doda namig, ki si ga velja zapomniti: »Če dodamo v testo malo več vode, lahko naredimo tudi večje palačinke, primerne za to, da vanje zavijemo denimo falafel.«

Kot zapisano, je Monika Majnik Gorenjka, pred devetimi leti pa se je preselila na Švedsko. Po izobrazbi je vzgojiteljica predšolskih otrok, že vse življenje pa obožuje kuhanje. Ko se je preselila na Švedsko, je najprej delala kot au-pari, torej varuška, zatem pa je začela delati v kavarni. Zdaj v hipsterskem predelu Stockolma vodi kavarno, osredotočeno na rastlinske sestavine.

»Že dolgo ne jem mesa in mleka, nato pa sem se postopoma usmerila v veganstvo,« nam je med drugim povedala v intervjuju, ki ga lahko preberete tukaj.

S severa Evrope nam je posredovala nekaj receptov, med drugim tudi tega za imenitne rastlinske in tudi brezglutenske slane palačinke. Čudovite so!

Slane palačinke


Za 3–4 osebe in 9–10 manjših palačink (premera okoli 8 cm).

  • 1,5 dl ajdove kaše (če je mogoče, jo namočimo, bo pa v redu tudi suha)

  • 2 dl ovsenih kosmičev

  • 2 žlici lanenih semen

  • 2 pesti sveže špinače

  • strok česna

  • približno 4 dl vode (lahko tudi malo več)

  • žlička jabolčnega kisa

  • tretjina žličke sode bikarbone

  • malo oljčnega olja

  • sol


Priprava


1. V blenderju zmešamo ajdovo kašo, ovsene kosmiče, lanena semena, oprano špinačo, česen, jabolčni kis, sodo bikarbono in toliko vode, da dobimo gladko in primerno gosto maso.

2. V ogreto ponev kanemo malo oljčnega olja, nato nanj položimo po dve žlici mase, da nastanejo manjše palačinke.

3. Na srednje močnem ognju jih spečemo z obeh strani, kar traja nekaj minut. Postrežemo kot brezglutensko alternativo kruhu.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: nekaj preprostega za vsak dan

Fotografija: osebni arhiv Monike Majnik
Datum Objave: 22.5.2023 ob 07:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: