Slastna drobnjakova potica

Zadovoljni boste, ko boste spoznali, kako okusno razvajanje vam pripravi ta potica.

Ko je mož stopil v kuhinjo med peko drobnjakove potice – bila je že v pečici –, je takoj rekel, da ne diši kot ponavadi. Pozneje, ko sem jo ponudila različnim jedcem, ni nihče znal ugotoviti, kaj je v nadevu. Vladalo je enotno mnenje, da pehtran ni, pa vendar z odgovorom ni in ni šlo. Tudi limona, ki je v nadevu, ima svojo vlogo: omili ostrino drobnjaka. Zanimiv, zelo dober okus za vse, ki radi pokusijo kaj novega, svežega, predvsem pa domačega.

Priporočamo še: 12 najbolj priljubljenih sladic pomladno-poletnega časa

Sestavine

Za potičnico premera približno 25 cm.

Testo

  • 550 g moke
  • ščepec soli
  • 50 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 300 ml mleka
  • 50 g masla
  • 20 g kvasa
  • zavitek vaniljevega sladkor
  • limonova lupinica
  • jajce za premaz pred peko
  • sladkor v prahu za posip

Nadev

  • 300 g kisle smetane
  • 80 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 80 g masla
  • šopek drobnjaka
  • limonova lupinica
  • žlička limonovega soka
  • 60 g drobtin

Priprava

1. Kvas zdrobimo, dodamo žličko moke in toliko mlačne vode, da dobimo gladko zmes. Pustimo vzhajati približno 10 minut.

2. Maslo stopimo na majhnem ognju, odstavimo in dodamo mleko, vaniljev sladkor, limonovo lupinico, sladkor in premešamo.

3. V skledo presejemo moko, dodamo vzhajani kvasec, mlačno mlečno-masleno zmes in sol. Začnemo mešati, postopoma dodamo rumenjake. Gnetemo ročno, tako dolgo, da se testo loči od posode, pokrijemo in pustimo vzhajati od 40 minut.

4. Pripravimo nadev: v kozico damo maslo, na njem popražimo drobtine in ohladimo. K ohlajenim drobtinam primešamo smetano, sladkor in rumen­jake, limonovo lupinico in sok.

5. Pečico vključimo na 160 stopinj.

6. Pekač namažemo z maščobo in dobro potresemo z moko.

7. Vzhajano testo stresemo na prt ali pomokano desko ter ga zvaljamo centimeter debelo, v pravokotno obliko. Namažemo nadev, potresemo narezan drobnjak in začnemo zvijati na krajši stranici. Potico prestavimo v pekač.

8. Potico v pekaču premažemo s stepenim jajcem in večkrat prebodemo do dna, nato jo damo na stran v bližino pečice za približno 10 minut, da spet vzhaja.

9. Vzhajano postavimo v pečico in pečemo približno 10 minut na 160 stopinj, nato temperaturo povečamo na 180 stopinj in pečemo še približno 50 minut.

Nasvet: Med peko po približno 15 minutah potičnico prekrijemo s peki papirjem, da ne bo potica preveč zapečena. Pečeno ohladimo v pekaču, nikakor ne zvrnemo vroče na servirni krožnik.

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed