Snežne kepe s karamelno omako

Če snega ni, si ga naredimo sami. Pa še posladkamo ga lahko.

Sestavine

– pločevinka kondenziranega mleka
– 4 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
– 5 dl mleka
– čajna žlička sladkorja
– ščep soli, vaniljev strok

Preberite še: Osem dejstev o mleku, katerih niste poznali

Priprava

1. Pločevinko kondenziranega mleka kuhamo 3 ure v velikem loncu. Pločevinka mora biti prekrita z vodo. Naj lepo počasi vre ves čas, da mleko postane karamela. Potem jo dobro ohladimo.

2. Jajca ločimo na beljake in rumenjake.

3. Navadno mleko vlijemo v široko posodo in segrejemo do vrelišča. Medtem stepemo trd sneg iz beljakov, ki jim dodamo žličko sladkorja in ščepec soli.

4. Z jušno žlico oblikujemo iz snega snežne kepe in jih skuhamo na mleku: vsako stran kepe kuhamo približno 30 sekund. S penovko jih preložimo na papirnato brisačo, da se odcedi odvečno mleko.

5. Zdaj še penasto umešamo rumenjake: ko narastejo na dvojno količino, jim prilijemo toplo mleko, v katerem smo kuhali snežne kepe, in dodamo tri zvrhane žlice karamele. Prelijemo v kozico in na šibkem ognju kuhamo 2 minuti. Odstavimo in omako dobro ohladimo. Najbolje, da jo postavimo kar ven na sneg.

Namig: Tudi snežne kepe naj bodo pred serviranjem dobro ohlajene. V pecljat kozarec vlijemo nekaj karamelne omake in nanj položimo snežno kepo. Po želji dekoriramo s karamelo ali naribano belo čokolado.

Kuharija: Saša Drobnič Škrjanec
Fotografije: www.jagababa.si

Preberite še: Poznate razliko med mafinom in kapkejkom?
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.