Odprta Kuhinja

Snežne kepe z okusom po božiču

Odpri galerijo
A+   A-
Tako preprosto, a hkrati tako kompleksno. Z začimbami, ki jih sicer uporabimo v jajčnem likerju.


Sladica, ki prav vedno nariše nasmeh na obraze, saj jo povezujemo z lepimi spomini na otroštvo. Mame so nam jo pripravile takrat, ko so rumenjake porabile za pripravo drugih dobrot, denimo potice. Beljak so čvrsto steple s sladkorjem, ga v kupčkih skuhale na mleku, nato pa prelile z vaniljevim ali čokoladnim pudingom. Tako so našo otroško radoživost vsaj za nekaj minut privezale za mizo, od koder je bilo slišati le cmokanje in trkanje žlic ob krožnik. Tisti pravi recept, pa čeprav še vedno sestavljen iz le treh sestavin, zahteva, da omako skuhamo brez bližnjic v prašku. Vzelo nam ne bo nič več časa, okus in žametna tekstura pa bosta v nas vzbudila nekakšen chefovski ponos.

Snežne kepe


Mlaskalo bo 4 do 6 jedcev.

 • približno 350 ml mleka

 • 3 beljaki

 • 60 g sladkorja

 • 1/2 žličke koruznega škroba

 • zavojček sladkorja z burbonsko vaniljo ali pol stroka vanilje s semeni


Omaka

 • mleko

 • 3 rumenjaki

 • 40 g sladkorja

 • za noževo konico mletih klinčkov

 • 1/4 žličke cimeta

 • 1/4 žličke muškatnega oreščka

 • žlica amaretta, žlica ruma (lahko izpustimo)


Dodatno

 • zdrobljeni piškoti speculaas


Priprava


1. Mleko zlijemo v nižjo in širšo posodo, dodamo vaniljo, postavimo na srednje močan ogenj in segrejemo do vrelišča.

2. Beljake z mešalnikom penasto stepemo pri višji hitrosti, nato med stepanjem dodamo sladkor. Nadaljujemo tako dolgo, da dobimo čvrsto in svetlečo meringo. Na koncu na roke vmešamo koruzni škrob. Beljake predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.

3. V vrelo mleko, ki ne sme brbotati, nabrizgamo kupčke beljaka. Ne preveč naenkrat. Kuhamo od tri do pet minut, odvisno od velikosti kupčkov, vmes jih ves čas z žlico nežno polivamo z vrelim mlekom. Malo bodo narasli in postali bolj čvrsti. Če boste kepe oblikovali kar z dvema žlicama, jih na polovici časa kuhanja obrnete.

4. Kuhane nabrizgančke s penovko previdno prestavimo na krožnik in postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka beljaka.

5. Mleko potem precedimo in ga pri tem odmerimo. Dodamo toliko svežega mleka, da ga je skupaj 250 ml. Vrnemo v posodo in segrejemo do vrelišča.

6. Medtem penasto stepemo rumenjake s sladkorjem. Vanje med počasnim mešanjem z mešalnikom ali metlico v curku dolivamo vrelo mleko, nato pa vse skupaj vrnemo na štedilnik na majhen do srednje močan ogenj.

7. Dodamo začimbe in med neprestanim mešanjem kuhamo tako dolgo, da se omaka zgosti, a mora biti veliko manj gosta kot kuhan puding. Da vemo, če je nared, naredimo preskus: pravšnja je takrat, ko se oprime hrbta žlice. Na koncu primešamo še alkoholni dodatek.

8. Serviramo: v lične široke kozarčke damo nekaj žlic vaniljeve omake, nanjo pa kepe. Posujemo s piškotnimi drobtinami.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Sladico lahko pripravimo tudi večer pred postrežbo. Snežne kepe tesno zapremo v plastično posodico, omako pa z živilsko folijo prekrijemo na dotik. Ponudimo lahko popolnoma ohlajeno, sobne temperature, lahko pa jo tudi malce pogrejemo. Stvar okusa, skratka.

Ideja: Če vam kaj omake ostane, si jo privoščite v kavi. To je zares božanska kombinacija.
Datum Objave: 24.12.2021 ob 14:12

Več iz te teme:

jajčni likersnežne kepevaniljeva omaka

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.