Sočna in kremna bučna torta s skuto na piškotni podlagi

Pozor: to torto z bučo uživajte pod nadzorom.

Letos naju je najin vrtiček prijetno presenetil. Sicer sva stavila na paradižnik in solato, a sva stavo izgubila. Toliko bolj pa sva se razveselila podivjanih bučk, izkopa sladkega krompirja in polnega naročja maslenih buč. Prav slednje so nama začrtale nasmešek na obraz, saj z bučami nadvse rada sodelujeva pri kulinaričnem ustvarjanju. Zaradi sladkastega in oreškastega okusa se odlično znajdejo ne le v slanih, temveč tudi sladkih jedeh. Da dokaževa, kako dobra je lahko sladica iz buče, sva pripravila sočno in kremno bučno skutno tortico s piškotno podlago.

Priporočava uživanje pod nadzorom bolj discipliniranih oseb, saj lahko že en ugriz privede do nekontroliranega nažiranja.

Zaradi bogatega okusa se poleg kosa skutne torte z bučo poda še kupček stepene sladke smetane.

Skutna torta z bučo

Piškotno dno

 • 220 g maslenih piškotov
 • 100 g masla

Pire

 • maslena buča

Nadev

 • 500 g bučnega pireja
 • 500 g pasirane skute
 • 180 g kisle smetane
 • 4 jajca
 • 200 g rjavega sladkorja
 • 30 g škroba
 • žlička cimeta
 • noževa konica muškatnega oreščka
 • žlička vaniljeve paste ali vaniljev strok

Priprava

1. Bučni pire: masleno bučo razpolovimo, polovicama pa odstranimo semena in ju vtaknemo v pečico, segreto na 180 stopinj. Pečemo, da se buča povsem zmehča, kar je odvisno od njene velikosti – od 30 do 60 minut. Ko se ohladi, izdolbemo meso in ga pretlačimo s paličnim mešalnikom.

2. Za torto potrebujemo 500 g novonastalega bučnega pireja.

3. Piškotno dno: pečico nastavimo na 170 stopinj. Maslene piškote zmeljemo do finega, maslo pa stopimo.

4. Piškotne drobtine in maslo zmešamo skupaj, dobljeno zmes pa pritisnemo ob dno tortnega pekača, ki ga prej prekrijemo s papirjem za peko. Pekač potisnemo v razgreto pečico za 5 minut, po peki pa ga prestavimo na delovno površino, da se shladi.

5. Bučni nadev: rjavi sladkor zmešamo s skuto in kislo smetano. Dodamo bučni pire in vaniljevo pasto. Če nimamo vaniljeve paste, uporabimo semena, ki jih izdolbemo iz vaniljevega stroka.

6. V drugi posodi zmešamo cimet, škrob in muškatni orešček.

7. Suhe sestavine vmešamo v mokre z električnim mešalnikom.

8. Na koncu primešamo vsako jajce posebej, a pazimo, da ne mešamo preveč – midva sva zato mešala kar ročno.
Peka: obod pekača, v katerem ždi piškotno dno, znotraj premažemo z maslom.

9. V pekač vlijemo bučno maso, nato pre­stavimo v pečico in pečemo 50–60 minut pri 170 stopinjah. Po koncu peke pečico ugasnemo, vratca pa pripremo le toliko, da vmes zatlačimo kuhinjsko rokavico ali krpo.

10. Pustimo, da se torta tako ohladi v pečici. Ohlajeno postavimo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje kar čez noč.

11. Zaradi bogatega okusa se poleg kosa skutne torte z bučo poda še kupček stepene sladke smetane.

Bučni tek!

Priporočamo še: Rezanci v bučni omaki
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed