Odprta Kuhinja

Solata iz citrusov: odlična v bitki s pomladansko utrujenostjo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Obstajajo različna zdravila proti pomladanski utrujenosti, odvisno, za katero vrsto težave gre. Kadar nam le primanjkuje vitaminov, vse reši sprememba prehrane. Najbolj pri roki in tudi najbolj všečni so vitamini v citrusih.Čisto potiho povedano, nisem najbolj naklonjena prvim pomladnim dnevom. Prehiter entuziazem me nekako utrudi. Preveč svetlobe nenadoma osvetli vse kotičke mojega brloga in marsikaj se mora takoj spremeniti. Hočem reči, raje imam počasnejši tempo. Morda nisem edina oseba, ki ne skače do stropa ob prvih toplih dnevih. Še sreča, da je splošno uveljavljeno opravičilo za takšno stanje. Reče se mu spomladanska utrujenost. Pod to diagnozo spraviš marsikaj, od tega, da se ti ne ljubi vstati s fotelja, prekopati vrta ali pospraviti kupa časopisov, ki se je nabral na mizi.

Obstajajo različna zdravila proti pomladanski utrujenosti, odvisno, za katero vrsto težave gre. Kadar nam le primanjkuje vitaminov, vse reši sprememba prehrane. Najbolj pri roki in tudi najbolj všečni so vitamini v citrusih. Vrečka pomaranč in limon, pa bo. Če grejo v sokovnik, jim dodam še grenivko, ki je sicer ne maram preveč. Kislo in še grenko povrhu! Bolj simpatična se mi zdi solata iz pomaranč. Pomarančo olupim, narežem na kolobarje, posipam s cimetom in pokapljam z medom. Če se mi res ljubi, bolj za obiske, dodam narezan datelj medjol. Morda me je prav zaradi tega tradicionalnega in vedno dobro sprejetega krožnika navdušil recept za solato iz citrusov malo drugače.

Češminove jagode in sumak?


Našla sem ga v super knjigi orientalskih veganskih jedi. Tu in tam kaj skuhamo po njej in si zraven predstavljam, kako bi bilo, če bi to jedla nekje na drugem koncu sveta. Saj razumete, ujetega ptiča tožba. Solata iz citrusov je zahtevala dve nenavadni sestavini, in sicer češminove jagode in začimbo sumak, za katero sem prvič slišala.

Češminove jagode mi niso zvenele tuje. Grmi divjega češmina v mojem spominu rastejo povsod, podolgovate jagode so kisle, zato se nisem nikoli preveč trudila, da bi jih utrgala izmed bodičastih listov. Vem, da so strašansko zdrave, polne vitaminov, prava super hrana proti različnim boleznim. Dobre so tudi v marmeladah. V ljudskem zdravilstvu zelo pomembno zdravilo že nekje od srednjega veka. Bila sem zelo presenečena, da jih ne moreš nikjer kupiti. Neverjetno, nihče več ne nabira češminovih jagod? Bila sem vztrajna in jih našla, pomislite, v ruski trgovini v Ljubljani. Imajo jih kar na pultu, očitno nekaj, kar marsikdo kupi. No, pomanjkanje češmina mi je seglo do srca. V slovenski drevesnici sem naročila dve sadiki divjega češmina Berberis vulgaris in ravno danes so mi sporočili, da so jih že odpremili. Če jih boste kdaj potrebovali za kakšen prav poseben recept, jih dobite pri meni. Menda ni bolj kislega sadeža, ne divjega ne gojenega, kot je češmin. Ptice pa ga imajo zelo rade.

Začimbe nenavadnega imena sumak ni bilo težko najti. Ime je grško, sumak je uporabljala že starorimska kuhinja, od nekdaj je znan kot zdravilna rastlina. Doma je v mediteranskih deželah, v Italiji ga menda še kar veliko uporabljajo in poznajo svojo vrsto – sicilijanski sumak. Ker je drevo ogroženo in ga je v naravi vedno manj, že iščem semena. No, takšne reči me najhitreje zbudijo iz spomladanske utrujenosti.

Solata iz citrusov (za dva)  • 3 pomaranče

  • 1 grenivka

  • žlica nasekljanih pistacij

  • češminove jagode

  • sumak

  • sol in poper

  • oljčno olje


Priprava


1. Pomaranče in grenivko olupimo tako, da odrežemo tudi belo kožico, ki je pod olupki. Narežemo na kolobarje. Morda bo slišati čudno, vendar je res pomembno, da citrusov ne režemo na deski, kjer smo kdaj sekljali čebulo ali česen.

Namig: Ko režemo, ujamemo vsaj malo soka v skledico. S tem sokom zmešamo sol, poper, začimbo sumak in nazadnje še oljčno olje za preliv.

2. Pripravimo dva desertna krožnika in razporedimo rezine citrusov. Posipamo s češminovimi jagodami in nasekljanimi pistacijami ter prelijemo. Solato ponudimo za osvežitev in razstrupljanje.
Datum Objave: 22.2.2021 ob 07:02

Več iz te teme:

solatapomarančagrenivkacitrusisumak

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja