Solata iz sveže repe, korenja, zelene

Uporaben recept iz zapostavljene zimske zelenjave. Priprava solate vam bo vzela 20 minut. Predvsem rezanja.

Sestavine

– manjša sveža repa
– gomolj zelene
– 3 rdeči korenčki
– 3 rumeni korenčki
– 1 – 2 pesti bučnih semen
– bučno olje, limonov sok ali kis, sol
– 2 žlici kisle smetane ali smetanovega namaza

Priprava

1. Vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, prilijemo do polovice zelenjave vode, jo rahlo solimo in pristavimo. Ko zavre, kuhamo 5 minut, da se zelenjava zmehča, a še ostane čvrsta na ugriz. Kuhano precedimo, zelenjavo pa stresemo v solatno skledo, da se ohladi.

2. Bučna semena grobo sesekljamo in dodamo ohlajeni zelenjavi.

3. Posebej pripravimo polivko, in sicer zmešamo bučno olje, sok limone, malo kisle smetane, po potrebi pa še par žlic vode.

4. S polivko prelijemo zelenjavo, dobro premešamo in pustimo pokrito na hladnem 10 – 15 minut, da se okusi povežejo in okrepijo.

5. Solato ponudimo po špinačni juhi ob polpetah iz kuskusa in svežega fileja lososa.

Koristen nasvet: Če solate slučajno kaj ostane, jo pospravite v posodico za malico ali večerjo ob kosu kruha za naslednji dan.
Različica: Bučno olje in bučna semena so tu zaradi okusa in hrustljavosti. Brez težav oboje izpustite, olje pa nadomestite k kakim blagim (oljčnim) oljem. Je repa že sama po sebi dovolj pikantna.
Ali ste vedeli? Sveža repa v vlažni kleti kmalu požene mlade poganjke z listi, ki jim pravimo repne cime. Rahlo grenke in pikantne, a silno hranljivo bogate so te cime, vi pa srečni pridelovalci. Če vam okus ugaja, jih hitro narežite v solato.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Pet nasvetov, kako zamrzniti enolončnice, da bodo postale odlično in hranilno kosilo

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.