Šparglji na žaru s paradižnikovo omako

Navdušijo tudi strastne mesojedce.

Priprava: 30 minut; čas peke: 2 minuti na močnem ognju ali v ponvi.

Sestavine

– 500 g špargljev
– 100–150 g tankih rezin pancete ali slanine
Paradižnikova omaka
– pločevinka vloženega paradižnikovega pireja
– 4 žlice kisa
– kumina, origano
– sol, poper
– 2 žlici oljčnega olja

Priprava

1. Špargljem odrežemo trši del stebla in spodnji del narahlo ostrgamo. Očiščene dobro osušimo, postavimo na rešetke žara in prav na hitro opečemo. Opečene pustimo, da se ohladijo.

2. Ohlajene šparglje po dva ali tri skupaj ovijemo z dvema rezinama pancete in vrnemo na vroč žar za največ 2 minuti, da se panceta opeče, šparglji pa ogrejejo.

3. Ponudimo s paradižnikovo omako, ki smo jo pripravili posebej iz vloženih (ali prej na žaru popečenih zrelih svežih in pretlačenih) paradižnikov, kisa, olja, kumine, origana, soli in popra po okusu. Ob tej imenitni prilogi ponudimo pečeno meso na žaru po lastni izbiri.

Nasvet: Šparglje lahko zmehčate/popečete že prej doma, tako da očiščene za 5 minut položite na rešetke v domači pečici, ki ste jo vklopili na žar. Ohlajene ovijete s panceto in shranite v hladilnik do porabe na pikniku. Ali »mehčanje« opustite, na žaru spečete še povsem čvrste šparglje, ki tudi po peki še ostanejo hrustljavi. Meni so takšni še ljubši, za tiste z občutljivi zobmi pa niso najprimernejši.
Opomba: Peka na žaru med tednom? Ja, se da. Če pa ste v stiski s časom, specite meso in zelenjavo kar v ponvi na štedilniku – na plinu gre bolje kot »na elektriki«.
Preberite še: VIDEO: Pet izboljšav za dobre domače burgerje

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana