Šparglji s kremo iz belega fižola
Odpri galerijo
A+ A-
Nezahtevna jed s šparglji, ki je primerna za lahkotno in elegantno večerjo. Ponudimo s popečenim kruhom in kozarcem vina.
Recept je ravno toliko poseben, da je primeren za fino večerjico. Popečeni šparglji brez dodanih začimb ohranijo nežen okus in svežino poganjkov. Blitva je v tem receptu bolj za okras. V tej vlogi naredi dober vtis, in to je pri finih krožnikih pomembno. Krema iz belega fižola bo najbolj zanimiva, če jo na krožnik iztisnete skozi dresirno vrečko. Če je nimate, uporabite domišljijo. Lahko bi jo naložili v najmanjše kavne skodelice ali v omačnico, ki ste jo nekoč zagledali na stojnici starin. Ko sem že ravno pri starinah – že dlje razmišljam o glasbi iz gramofona in o tistih velikih ploščah v papirnatih ovitkih. O trenutku, ko se gramofonska igla dotakne plošče in začne potovanje po skoraj nevidnih črnih poteh od začetka do konca. Zdi se mi, da bi se takšna glasba odlično vključila v atmosfero fine večerjice.
Šparglji so hecna zelenjava. Tako nežnega okusa in videza so, v resnici pa so poganjki skrajno hitri in skoraj nasilni. Zadnjič sem osuplo strmela v krtino na gredi, ki to sploh ni bila. Kos suhe zemlje je izrinil in obrnil debel poganjek šparglja. Njihova energija je neverjetna. In najboljša družba šparglju? Zapeljiva dišeča jagoda. Ujamejo se na vrtu in na krožniku, zato za desert pri fini večerjici vsekakor priporočam sveže jagode. Jaz imam najraje posladkane.
Šparglji s kremo iz belega fižola
Za 2 osebi.
- 100 g belega fižola
- šopek gojenih špargljev
- sol
- velik list blitve
- 4 mlade čebule
- žlica olja sojina omaka (količina po okusu)
Priprava
1. Fižol namočimo čez noč. Namočenega kuhamo, da je masleno mehek, nato ohladimo.
2. Mlado čebulo narežemo na kolobarje. Uporabimo tudi zeleni del. Kratko popražimo na olju, čebula naj samo oveni.
3. Šparglji naj bodo enako dolgi; če je treba, jih prirežemo. V visokem in ozkem loncu zavremo vodo, solimo in šparglje postavimo pokonci v lonec. Vršički naj gledajo iz vode. Blanširamo dve minuti. Poberemo jih iz posode in osušimo, razprostrte na čisti kuhinjski krpi.
4. List blitve, samo temno zeleni del, narežemo na široke trakove. Blanširamo dve minuti in nato osušimo na krpi.
5. Ohlajeni fižol stresemo na cedilo in pustimo, da bo res dobro odcejen. Zmiksamo ga s podušeno čebulo in sojino omako. Nastala bo lepo gosta krema, brez dodajanja tekočine.
6. Trakove blitve prepognemo. Ohlajene in osušene šparglje povežemo po dva s trakom iz blitve in jih zapečemo v namiznem grilu. Še vroče ponudimo z nežno kremo iz belega fižola.
7. H krožniku gredo solata iz mlade berivke s preprostim solatnim prelivom, hrustljavo opečen bel kruh in kozarec ravno prav ohlajenega belega vina.
Priporočamo še: Dresnik: neverjetno uporaben, marmelada je odlična
Datum Objave: 12.5.2023 ob 08:05