Odprta Kuhinja

Špinačna pita s slanino

A+   A-
Ali quiche s špinačo.



Priprava: 5 minut za testo in pol ure za počitek; 15 minut za nadev, čas peke: 25–30 minut

Sestavine


Testo
- 250 g poljubne moke, žlička soli, jajce, 75 g masla
- žlica kisle smetane, žlica ali dve vode po potrebi

Nadev
- 450 g zamrznjene sesekljane špinače ali sveže blanširane, 3 jajca
- 100 g mesnate pečene slanine
- 250 g skute (pol albuminske, pol običajne)
- sol, poper, balzamični kis

Priprava


1. Najprej zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v folijo ali vrečko in vsaj za pol ure shranimo na hladno.

2. Za nadev špinačo odtalimo ali svežo blanširamo in ohlajeno dobro ožamemo.

3. V posodo nadrobimo skuto. Slanino narežemo na koščke in stresemo k skuti. Dodamo še špinačo, solimo, popramo, vmešamo jajca.

4. Pečico vklopimo na 220 stopinj. Model za pito namastimo in nanj naložimo razvaljano testo. Dodamo nadev, ga poravnamo in postavimo v ogreto pečico za 35–40 minut, da testo porjavi in se nadev učvrsti.

5. Pito ponudimo s kapljicami staranega balzamičnega kisa in solato iz kuhanega stročjega fižola.
Naredimo vnaprej: Lahko, le pogreti jo je težje. V takem primeru jo ponudimo hladno po kakšni topli juhi. Recimo, blaga korenčkova z zeljem in zdrobom bi bila tu zelo primerna.

Različica: Polno jih je ali pa tudi ne. Še največ sprememb dobite glede na izbiro skute. Če boste uporabili več navadne, bo pita bolj kisla, z več albuminske manj. Meni je všeč tudi z naribanim slanim sirom in praženimi pinjolami ali grobo narezanimi lešniki, z naribano lupnico eko limone.


Priporočamo še: Špinačna grška pita (Spanakopita)

Fotografija: Krištof Koman

 
Datum Objave: 24.8.2020 ob 07:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: