Srebrna žlica: najbolj prodajana biblija italijanske kuhinje na svetu tudi pri nas

Odpri galerijo
A+ A-
Vse kaže, da bo treba narediti prostor na knjižni polici. Najbolj smiselno bi bilo tik ob Veliki slovenski kuharici, morda tudi ne prav daleč od Larousse gastronomique.
Srebrna žlica je naslov, ki pri nas do zdaj ni bil prav znan, bodimo iskreni: gre pa za najbolj prodajano in najbolj prepoznavno zbirko italijanskih receptov na vsem svetu. Večmilijonska prodaja, prevod v več kot deset jezikov, zgodovina, ki sega v leto 1950 ...
Srebrno žlico (Il cucchiaio d'argento) imenujejo biblija italijanske kulinarike in tale naša izdaja – popolnoma sveža prihaja iz založbe Didakta – je točno tako tudi videti. Platnice se srebrnkasto svetlikajo, zares elegantna knjiga je to. Sploh ni čudno, da je že vse od nastanka eno najbolj priljubljenih poročnih daril v Italiji: verjetno gre med ljudi na prav enak način, kot so se pri nas podarjale Velike slovenske kuharice: znanje, ki ga neki mlad par potrebuje, da je kuhanje v užitek, ne v breme in nervozo.

ni podpisa

Tudi odličen recept za pašto fižol najdete v tej knjigi.
Tudi ta lepa knjiga, ki je zdaj izšla v slovenščini – prevajalec Luka Novak ve, kaj dela, ko gre za kuharske tekste –, je do nas prišla prek Phaidona. Gre za cvetober: v njej so zbrane jedi, ki jih bo vsak prepoznal vsaj po imenu. In zdaj znal narediti po receptu, ki je očitno zdržal 70 let izdaj, preverjanj in prilagoditev. Kar vzbuja zaupanje, treba je priznati. Prav zanimivo, kako klasika vedno najde svoje mesto. Domus je leta 2020 na trg poslal novo izdajo, samo italijanskih je že več kot deset: 1320 strani, 2000 receptov in 280 sodobnih fotografij, ki so, to je treba omeniti, zasnovane ne v preobloženem instagramskem slogu, ampak postavljene tako, kot bi posamezno jed postregli Italijani.

Zabajon je med najpogostejšimi nadevi italijanskih sladic. Izumil pa ga je Španec, in to celo svetnik: Pasquale Baion je bil vojak, ki je v tej službi tudi prišel v Italijo, tu pa vstopil v samostan – in v njem začel jajčno kremo s sladkorjem mešati s sladkim vinom.
Brez panike: slovenska izdaja s klasikami ima le nekaj več kot 360 strani, nekaj manj kot 170 receptov smo našteli, večinoma s fotografijami, kar precej je tudi raznih slovarčkov in drugih koristnih malenkosti. Predvsem pa so zanimive zgodbice, ki pospremijo recepte.

ni podpisa
Fotografije iz knjige Srebrna žlica/Didakta
Datum Objave: 19.11.2021 ob 08:11