Štajerski duo z najboljšimi vaflji v mestu

Za pokušino najboljšega vaflja odslej ni več treba v Belgijo ali Francijo, državi, ki med drugim slovita po tem pecivu.

Od lani puhaste vaflje v malce drugačni obliki izdelujeta in na stojnicah ponujata Celjanka Ines Gabriel in Laščan Rožle Siljan. Mlada Štajerca, ki se predstavljata z znamko VAFL., v svojem sloganu trdita, da ponujata najboljše vaflje v mestu – se sprašujete v katerem? Kamor koli prideta, odgovarjata sogovornika.

Gardaland prebudil brbončice

Njuna sladka zgodba se je začela lani v Gardalandu, kamor sta na dozo adrenalina in zabave v skupini prijateljev odšla Rožle in Ines. Slednja se kot ljubiteljica vafljev že od svojih otroških dni ni mogla upreti, da jih ne bi poskusila na eni od tamkajšnjih stojnic. »Vse mi je teklo po roki,« se spominja Ines in dodaja: »zato smo našli rešitev«. Prav ta izkušnja jim ni dala miru, začeli so razpravljati in razmišljati, kako bi bil ta izdelek bolj privlačen … čez nekaj časa sta kupila prvi pekač in zametki znamke VAFL. so bili postavljeni.

Učenja priprave sta se učila sama: s preizkušanjem in veliko zažganimi vaflji, v smehu pripoveduje Rožle in pojasni, da sta na ta način prišla do želenega in najboljšega okusa ter do vaflja, ki ga ponujata danes. Minulo poletje sta se s stojnico in vaflji testno pojavila na nekaj dogodkih – po dobrih odzivih pa sta se začela jeseni s poslom ukvarjati na bolj profesionalni ravni. Pri delu na stojnicah jima pomagajo še štirje študenti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V A F L . (@vafl.official) on

V Kopru od aprila do novembra na stalni lokaciji

»Decembra sva po slučaju prišla na božični Vojnik, ki je v tem delu Slovenije poznan po jaslicah. Najemnina se je zdela visoka, vendar je bilo vredno poskusiti,« pripovedujeta. Februarja sta vaflje ponujala na več pustnih karnevalih, zbirati pa sta začela ponudbe in stike za prihodnje. Pred našim pogovorom sta se ravno vrnila iz Kopra, kjer bo od aprila do novembra stalna lokacija VAFLA. na Semedelski cesti.

V dogovarjanju sta še za druge lokacije in prireditve, želita se širiti tudi na Hrvaško in v Avstrijo, ambiciozno pojasni Rožle, čigar žilico za posel se med pogovorom takoj prepozna. V Celju je dokončal študij turizma, trenutno pa končuje magistrski študij iz ekonomije, pred tem je bil zaposlen v Kompasu, kjer je s kolegom zasnoval produkt Kompas Young. Nekaj časa sta bila tam sodelavca tudi z Ines, drugo polovico VAFLA., ki je zaključila študij logistike, obenem pa dela še v Klubu študentov občine Celje (KŠOC).

Skrivnost najboljših vafljev so najboljše sestavine

Ines in Rožle sta že z izbiro preprostega imena VAFL. konkurentom ‘pokazala’ s čim sta se postavila na trg, v čem želita biti dobra, najboljša. »Sprva se nama je zdelo, da bi se lahko s tem imenom morda omejila le na en produkt, ampak sam to vidim kot prednost, vsakdo razume, za kaj gre, in nas s to blagovno znamko prepozna,« pojasni Rožle in doda, da si želijo držati rdeče niti in razvijati vaflje, »saj na trgu ni podjetij, ki bi se s tem ukvarjali na visoki in zadovoljivi ravni«.

In kakšna je skrivnost za najboljši in najbolj puhast vafelj? Najprej so pomembne sestavine, sama uporabljata izključno slovenske (vključno z embalažo). »Najpomembnejša je masa, ki je sicer podobna masi za palačinke, ključ do puhastih vafljev pa se skriva v beljakih, ki jih je treba ločiti od rumenjakov in na koncu v maso s spatulo vmešati počasi,« razlaga Ines.

Rožle jo dopolni, da se od mase za palačinke razlikuje tudi v tem, da vafelj v minuti zraste za enkratno višino. Njuni vaflji se pečejo od 1,5 do 2 minuti, da je zunaj primerno zapečena skorja, notri pa je vafelj mehak in puhast. Z nekaj lastnimi sestavinami pa določata okus vaflja, ki je okusen tudi brez prelivov, dodajata.

Skrivnih sestavin za njune vaflje ne razkrivata, sta pa posebej za naš portal pripravila recept, da se boste lahko posladkali tudi doma. Najdete ga malce nižje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V A F L . (@vafl.official) on

Posebnost je v postrežbi, v celotnem doživetju

Ne le oblika in sestavine, od drugih ponudnikov jih – kot razlagata mlada Štajerca – loči način serviranja vaflja, ki je prilagojen kupcem in produktu: na palčki in s prijazno embalažo, ki omogoča, da se med sladkanjem ne ‘popacamo’. Poleg tega so vaflji ‘brandirani’ – kar pomeni, da so njuni vaflji, kjer koli jih poskusite, enakega okusa, z enakimi prelivi in posipi ter servirani na enak način.

Stranke še vedno prisegajo na preizkušeno – nutello

Skupaj ponujata več kot 50 različnih prelivov in posipov, a vedno oblikujeta meni z nekaj okusi, saj se tako stranke lažje odločijo. Oreo, raffaelo, sadna razvada, hruška s cimetom … Stranke, med katerimi je največ otrok, se večinoma odločijo za preizkušeno klasiko – nutello, četudi ponujajo mnogo boljših in izvirnejših okusov, pojasnjujeta sogovornika.

Ljudje si lahko sestavijo tudi vafelj po svojem okusu, sicer pa se meniji prilagajajo tipu dogodkov in letnim časom. V pustnem času sta med drugim ponujala vafelj z okusom pustnega krofa, pozimi so aktualna jabolka in cimet, poleti pa bolj osvežilni okusi. Sladkim želita dodati tudi slane različice, da bi tako zaobjela širši krog strank, ki denimo raje posežejo po slanih jedeh.

Pri tem se želita povezovati še z drugimi podjetji oziroma znamkami, ki imajo kvalitetna produkte, in se promovirati skupaj. Četudi na začetku svoje poslovne poti, jima idej in ciljev za v prihodnje ne primanjkuje: v pripravi je franšizing njune enote, kar pomeni, da bodo lahko drugi – pod določenimi pogoji, poslovali z njihovimi vaflji, realizirata bosta še en produkt, ki ga v okolici še nista zasledila, »v mislih« pa je tudi vafelj, ki bo primeren za police trgovin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by V A F L . (@vafl.official) on

Sladki vaflji

Za 15 kosov iz domačega pekača.

  • 3 jajca
  • 3,75 dl mleka
  • 250 g moke
  • 3 žličke sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 2 žlički pecilnega praška

Priprava

1. Ločimo beljake od rumenjakov ter stepemo beljake v trd sneg.

2. Nato zmešamo ostale sestavine ter na koncu masi počasi vmešamo še sneg.

3. Spečemo po navodilih, ki jih imamo ob vafljomatu.

Priporočamo še: Zvitki iz listnatega testa z regratom in čemažem

Naslovna fotografija: Osebni arhiv VAFL.

Beti Burger
Beti Burger

Kakor se mi vsaka priložnost zdi dober razlog za peko torte ali pite, se vsaka moja »izgubljena« misel ponavadi znajde pri hrani in preizkušanju receptov.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed