Odprta Kuhinja

Stara jed s stročjim fižolom in krompirjem, ki ne sme potoniti v pozabo

Odpri galerijo
A+   A-
Ste si že kdaj skuhali krompir in fižol ter ju prelili z omako iz zaseke in kisle smetane? To je stara slovenska jed, ki jo morate spoznati!


Ljubitelji nadvse okusnega in zdravega stročjega fižola bodo hitro pojasnili, katera sorta je primerna za solato in katera za enolončnico, vendar ni nič narobe, če se teh pravil ne držimo. Sicer zelo na splošno velja, da so mesnate sorte primernejše za samostojne jedi, na primer za boranjo ali enolončnico, medtem ko okrogle stroke pripravimo v solati. Izbiramo lahko med sortami kratkih ali dolgih strokov, rumene ali zelene, okroglaste ali ploščate. Med poznimi, ki jih bomo letos še uživali, omenimo avtohtono slovensko sorto ptujski maslenec, z dolgimi, širokimi mesnatimi stroki maslene barve.

Ne glede na sorto je pomembno, da uporabimo čim bolj sveže stročje, to pomeni, da ni preveč zrelo in da ni zelo dolgo shranjeno v hladilniku. Preveč zreli stroki imajo ob straneh pogosto niti, ki se tudi s kuhanjem ne zmehčajo, zato jih je bolje odstraniti. To naredimo tako, da konico stroka upognemo in primemo nit ter jo vzdolžno potegnemo. Lahko si pomagamo tudi z nožem. Niti lažje odstranimo, če fižol približno tri minute blanširamo.

Stročji fižol lahko kuhamo, soparimo ali dušimo, pri čemer pazimo, da ga ne razkuhamo. Čas kuhanja je odvisen od sorte in zrelosti strokov. Če nismo prepričani, raje večkrat poskusimo, da se le ne razkuha. Sicer pa je stročji fižol primeren za juhe ali enolončnice, priloge in mesne jedi. Dodamo ga h golažu, ko je ta že skoraj kuhan, in dobimo odlično boranjo; obvezna sestavina v enolončnici je paradižnik, poleti uporabimo svežega, ko tega ni, pa paradižnikovo omako. Stročji fižol se dobro razume s krompirjem, denimo v priljubljeni prleški jedi, v kateri kuhan krompir in fižol prelijemo z omako iz zaseke in kisle smetane (recept malce nižje). Hladnega zmešamo v solato, pri čemer ga kombiniramo z drugo zelenjavo in solatnicami. Primeren je za zamrzovanje, najbolje, da ga prej blanširamo.

Prleški stročji fižol z zaseko


Za 4 osebe.

  • 1 kg stročjega fižola

  • 0,5 kg krompirja

  • 1 velik lonček kisle smetane

  • 3 žlice zaseke

  • sol


1. Fižol očistimo, operemo in narežemo na dobrih 5 centimetrov velike kose. Kuhamo v slani vodi. Krompir olupimo, narežemo na centimeter debele kolobarje in prav tako damo kuhat v osoljeno vodo.

2. Medtem v ponvi razpustimo zaseko in jo malo prepražimo. Dodamo kislo smetano in na kratko prevremo, minuto ali dve.

3. Ko sta fižol in krompir kuhana, ju vsakega posebej precedimo.

4. Na krožnike ali še bolje v skodelice naložimo najprej vroč fižol, čez krompir in vse skupaj prelijemo z omako iz zaseke in kisle smetane.
Priporočamo še: Kmečki murki: preprosta prleška jed s kumarami, ki vas bo navdušila

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: dulezidar/Getty Images
Deloindom.si: Tri napake pri pranju belega perila, ki jih pogosto zagrešite
Datum Objave: 23.7.2023 ob 11:07

Več iz te teme:

krompirstročji fižolzasekakisla smetana

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja