Spletna mesta Dela, d.o.o., uporabljajo piškotke za zagotavljanje spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?
/*
Spletni razvoj DELO d.o.o. patch for loading resized images not originals. Image size issue. 2021-11-09 12:34
Possible options:
the_post_thumbnail('thumbnail'); // Thumbnail (default 150px x 150px max)
the_post_thumbnail('medium'); // Medium resolution (default 300px x 300px max)
the_post_thumbnail('medium_large'); // Medium Large resolution (default 768px x 0px max)
the_post_thumbnail('large'); // Large resolution (default 1024px x 1024px max)
the_post_thumbnail('full'); // Original image resolution (unmodified)
*/ ?>
Kako se lotiti malo bolj luksuznega steaka, da ga ne prepečemo in uničimo vse sočnosti, ki nam jo ponuja ta kos mesa?
Poleg tega najbolj zaželenega govejega kosa mesa priporočamo pire iz krompirja, peteršiljeve korenine in tartufate. Ribeye so bo tako pečen in ponujen kar topil, vi pa še bolj!
Sestavine
1 ribeye oz. mlad goveji visoki hrbet/zgornja bržola/zarebrnica (približno 360 g)
oljčno olje
solni cvet
poper (v mlinčku)
manjša vejica rožmarina
2–3 stroki česna
10 g masla
Pire s tartufato
450 g (mladega) krompirja
200 g peteršiljeve korenine
žlica tartufate
0,6 dl smetane za kuhanje
sol po okusu
Priprava
1. Pred pripravo pustimo meso kakšno uro na sobni temperaturi. Nato z obeh strani dobro vtremo s približno 2 žlički solnega cveta.
2. Pečico segrejemo na 70 stopinj, pripravimo manjši pekač in večji kos alufolije v dveh plasteh: biti mora dovolj velik, da vanj zavijemo meso, saj mora steak takoj v segreto pečico.
3. V ponvi dobro segrejemo žlico do dve oljčnega olja in na močnem ognju popečemo steak, dve minuti in pol na vsaki strani. Preden ga obrnemo, dodamo v ponev z nožem strte stroke česna z lupino vred in vejico rožmarina. Na koncu damo na steak maslo, popramo. Takoj odstavimo.
4. Steak preložimo na folijo, dodamo še vse, kar imamo v ponvi, in polijemo s sokom, ki se je nabral. Folijo dobro neprepustno zapremo, pustimo pa nekaj prostora okoli samega mesa. Položimo na pekač in potisnemo v pečico za 10 minut.
5. Folijo s steakom preložimo na čisto desko ali krožnik. Folijo razpremo in meso pustimo počivati še približno 5 minut.
6. Slasten ribeye narežemo in postrežemo s pirejem s tartufato in rukolo, češnjevim paradižnikom.
7. Pire naredimo tako: krompir in peteršiljevo korenino olupimo in narežemo na manjše kose. Kuhamo do mehkega v osoljeni vodi. Odcedimo. Dodamo segreto smetano. Dobro pretlačimo. Vmešamo še tartufato.
Steak ribeye in pire s tartufato (Foto: Tamara Ružić)
Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.
www: http://www.gourmantica.si/