Odprta Kuhinja

Štiri ideje za testeninske solate

Odpri galerijo
A+   A-
Niso vse solate zelene. Včasih nas zamikajo tudi kakšne druge »barve«.


Solata v kozarčku


Pred postrežbo jed eno uro pustimo v hladilniku.

Sestavine
- 400 g polžkov
- 6 redkvic
- 1 majhna kumara
- 200 g šunke, narezane na kocke
- 100 g sira, narezanega na kocke

Preliv
- 3 žlice majoneze
- 2 žlici navadnega jogurta
- 3 žlice kisa
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici sesekljanega drobnjaka
- žlica sesekljanega kopra
- sol in poper po okusu

Priprava

1. Testenine skuhamo po navodilih na embalaži, nato odcejene prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se osušijo.

2. Kumaro olupimo, prerežemo po dolgem, odstranimo seme in jo narežemo na majhne kocke.

3. V manjši posodi zmešamo majonezo, jogurt, kis in sladkor. Dodamo drobno sesekljana drobnjak in koper, posolimo in popopramo.

4. Testeninam dodamo redkvice, narezane na tanke rezine, ter koščke kumarice, šunke in sira, vse skupaj prelijemo s prelivom in dobro premešamo.

5. Postrežemo v kozarčku.

Svedrčki z jabolčnimi krhlji in gorgonzolo


Sladko-pikantna kombinacija.

Sestavine
- 400 g svedrčkov
- šopek rukole, 3–4 listi radiča
- 2 stebli belušne zelene
- 50 g orehov
- 3–4 majhna rdeča jabolka
- žlica masla
- 1 bela čebula
- 100 g gorgonzole

Preliv
4 žlice orehovega olja, 2 žlici belega vinskega kisa
žlička srednje pekoče gorčice
žlica medu, sol, mlet poper

Priprava

1. Testenine skuhajte v slani vodi in odcedite.

2. Radič narežite na široke trakove, zeleno na kose, čebulo na tanke obročke. Orehe popražite v ponvi brez olja. Jabolka očistite in narežite na krhlje, nato jih z vseh strani pražite v ponvi z vročim maslom približno tri minute. Ponev odstavite ter dodajte čebulo in zeleno.

3. Testenine zmešajte s solatnimi listi, zeleno, orehi, jabolčnimi krhlji, čebulo in gorgonzolo.

4. Sestavine za preliv v mešalniku zmešajte skupaj s tremi ali štirimi žlicami vode.

5. Prelijte čez testenine, premešajte, potresite z gorgonzolo in razdelite na krožnike.

Solata iz testenin z jajčevci, olivami, rukolo in parmezanom


Italija v malem.

Sestavine
- 2 jajčevca
- 400 g testenin penne rigate
- oljčno olje, sol, mlet poper
- šopek rukole, 4 žlice črnih oliv brez koščic
- 60 g parmezana v kosu

Priprava

1. Pečico segrejte na 220 stopinj.

2. Jajčevca po dolgem razpolovite in narežite na tanke rezine. Posolite in pustite stati dvajset minut.

3. Testenine skuhajte v slani vodi, nato jih prelijte z mrzlo vodo in odcedite.

4. Rezine jajčevcev osušite, jih položite na naoljen pekač, pokapljajte z oljčnim oljem, popoprajte in pecite v vroči pečici, da zlato porjavijo.

5. Rukolo očistite in otresite, olive odcedite. Vzemite jajčevce iz pečice, ko se ohladijo, jih premešajte s testeninami, olivami in rukolo. Nato solite in poprajte, razdelite jed v skodelice in jo pokapljajte z oljčnim oljem.

6. Postrezite s sveže naribanim parmezanom.

Solata iz testenin in jagod


Jedi ne smemo zamrzovati.

Sestavine
- 150 g polžkov ali svedrčkov
- 200 g jagod
- žlica oljčnega olja, 2 žlički limonovega soka
- 50 g sira feta
- 20 listkov mete

Priprava

1. Testenine skuhamo po navodilih na embalaži, odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo.

2. Očiščene jagode narežemo na četrtinke.

3. Testenine razporedimo v štiri posodice, prelijemo z oljčnim oljem in limonovim sokom ter dobro premešamo.

4. Nato po njih potresemo nadrobljen sir, narezane jagode in sesekljane metine liste. Pred serviranjem naj bo jed približno dve uri v hladilniku.
Priporočamo še: ABC kuhanja: solatni prelivi

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 7.3.2018 ob 13:03

Več iz te teme:

solatetesteninetesteninske solate

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja