Odprta Kuhinja

Štrudelj polžki: prava nedeljska poslastica na hitro

Odpri galerijo
A+   A-
Ne, ne govoriva o nekem sprevrženem francoskem pecivu z mehkužci, temveč o krhkih spiralnih polžkih z bogatim okusom po jabolčnem zavitku.



Ti polžki se po okusu zlahka kosajo s klasičnim štrudljem, s svojo teksturo in hrustljavostjo pa ga prekašajo. Če vzamemo v zakup še preprosto in hitro pripravo ter priročno obliko, je jasno, da gre za pravo poslastico.

Štrudelj polžki



  • zavitek listnatega testa

  • 2–4 jabolka

  • žlička mletega cimeta

  • 3 žlice piškotnih drobtin

  • 250 g skute

  • jajce

  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja

  • lupinica 1 limone

  • rjavi sladkor


Priprava


1. Priprava polžkov ne vzame veliko časa, zato kar vnaprej prepričajmo pečico, da se segreje na klasičnih 180 stopinj.

2. V posodi zmešamo skuto, jajce, limonino lupinico in vaniljev sladkor.

3. Pograbimo zavitek listnatega testa in ga razgrnemo po delovni površini.

4. Po testu premažemo skutni nadev, pri tem pa pazimo, da ob zgornjem dolgem robu pustimo centimeter širok pas brez nadeva.

5. Jabolka olupimo in jih naribamo, nato pa enakomerno razporedimo po razmazanem nadevu. Več ko jih bomo naribali, bolj bodo polžki sočni, a bo težje zviti rulado.

6. Po jabolkih enakomerno potresemo mleti cimet in piškotne drobtine.

7. Vse skupaj zvijemo tako, da začnemo testo uvihavati stran od sebe na spod­njem dolgem robu, nato pa z dlanmi čvrsto zvijemo v dolgo kačo.

8. Če malo nadeva pokuka ven na drugi strani, ni nič hudega.

9. Rulado postavimo tako, da je šiv spodaj.

10. Z ostrim nožem narežemo cel zvitek na 1–2 cm debela kolesca. Lotimo se tako, da rulado zagrabimo tik ob rezu, režemo pa z dolgimi rezi, brez močnejšega pritiskanja navzdol. Tako bodo polžki lepi in okrogli.

11. Ko odrežemo polža, ga prestavimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.

12. Polžke potresemo z rjavim sladkorjem, ki bo med peko karameliziral in postal hrustljav.

13. Pekač postavimo v pečico, kjer naj počaka 20 minut pri 180 stopinjah.

14. V pečene polžke lahko zagrizemo, ko so še vroči, a se nikamor ne mudi – tudi hladni so za vse krake polizat!

Polžji tek!
Priporočamo še: VIDEO: Palačinke, ki so nas hipnotizirale s čokoladno spiralo
Datum Objave: 29.1.2021 ob 11:01

Več iz te teme:

zavitekštrudeljpolžki

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.