Švabski češnjev koš: božanska poslastica iz starega kruha in češenj
Odpri galerijo
A+ A-
Kolač, ki je neverjetno domiseln za pripravo, je topla in kremasta dobrota, ki jo v Nemčiji radi pečejo v času češenj.
Meni se je zazdelo, da bo sladica bolj imenitna v obliki okrogle torte, zato sem uporabila model s premerom 20 cm.
Švabski češnjev koš
- 350 g kruha
- 400 ml mleka
- 4 žlice sladkorja
- vaniljev sladkor
- 3 zamaški ruma
- 50 g masla
- 400 g češenj
- 4 jajca
In še
- 2 žlici kristalnega sladkorja za posip
- mandljevi lističi
Priprava
1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.
2. Kruh narežemo na kockice in ga predenemo v skledo kuhinjskega robota ali drugo večjo posodo.
3. Mleko segrejemo in v njem raztopimo sladkor, vaniljev sladkor in maslo ter dodamo rum. Vse skupaj prelijemo čez kruh in pomešamo. Pustimo, da se napoji.
4. Češnje razkoščičimo.
5. Ločimo rumenjake in beljake – te stepemo v čvrst sneg.
6. Kruh dobro premešamo, da nastane »poc«, in dodamo rumenjake. Lahko mešamo s kuhalnico ali spatulo, jaz pa sem si delo olajšala kar s kuhinjskim robotom s ploščatim nastavkom.
7. Pri najnižji hitrosti ali kar ročno vmešamo še sneg.
8. Polovico zmesi razporedimo v pekač, posujemo z dvema tretjinama češenj in prekrijemo s preostankom testa, nato pa še češenj. Zgladimo ter posujemo s kristalnim sladkorjem in mandljevimi lističi.
9. Pečemo 40–45 minut.
10. Pecivo je odlično tudi toplo. Če ga spečemo v pravokotnem pekaču, ga lahko zajamemo kar z večjo žlico, predenemo na desertni krožnik in polijemo z vaniljevo omako. V tortnem modelu bo najbolje, da se kolač malce umiri, nato odstranimo obod in ga še malce ohladimo, saj se bo lepše rezal.
11. Ponudimo s hitro vaniljevo omako.
12. Hitra vaniljeva omaka: skuhamo kar kot puding po navodilih na embalaži, le da uporabimo 800 ml namesto 500 ml mleka.
Namig: Uporabimo lahko tudi češnjev kompot, prav tako je poznana različica z jabolki in rozinami.
Priporočamo še: Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov
Datum Objave: 16.6.2023 ob 07:06