Odprta Kuhinja

Švabski češnjev koš: božanska poslastica iz starega kruha in češenj

Odpri galerijo
A+   A-
Kolač, ki je neverjetno domiseln za pripravo, je topla in kremasta dobrota, ki jo v Nemčiji radi pečejo v času češenj.


Gre za rustikalno sladico iz starih časov, ko se je doma speklo veliko kruha. Tudi tistega, ki se je posušil, je bilo treba porabiti, zato so nastali takšni priročni, skromni in poceni recepti. Uporabimo tako sredico kot skorjo, ju namočimo z mlekom in v njem raztopljenim maslom ter sladkorjem, primešamo rumenjake, nato pa še stepene beljake. V vse skupaj podtaknemo češnje in zapečemo v klasičnem pravokotnem pekaču. Ponudimo z vaniljevo omako.

Meni se je zazdelo, da bo sladica bolj imenitna v obliki okrogle torte, zato sem uporabila model s premerom 20 cm.

Švabski češnjev koš



  • 350 g kruha

  • 400 ml mleka

  • 4 žlice sladkorja

  • vaniljev sladkor

  • 3 zamaški ruma

  • 50 g masla

  • 400 g češenj

  • 4 jajca


In še

  • 2 žlici kristalnega sladkorja za posip

  • mandljevi lističi


Priprava


1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.

2. Kruh narežemo na kockice in ga predenemo v skledo kuhinjskega robota ali drugo večjo posodo.

3. Mleko segrejemo in v njem raztopimo sladkor, vaniljev sladkor in maslo ter dodamo rum. Vse skupaj prelijemo čez kruh in pomešamo. Pustimo, da se napoji.

4. Češnje razkoščičimo.

5. Ločimo rumenjake in beljake – te stepemo v čvrst sneg.

6. Kruh dobro premešamo, da nastane »poc«, in dodamo rumenjake. Lahko mešamo s kuhalnico ali spatulo, jaz pa sem si delo olajšala kar s kuhinjskim robotom s ploščatim nastavkom.

7. Pri najnižji hitrosti ali kar ročno vmešamo še sneg.

8. Polovico zmesi razporedimo v pekač, posujemo z dvema tretjinama češenj in prekrijemo s preostankom tes­ta, nato pa še češenj. Zgladimo ter posujemo s kristalnim sladkorjem in mandljevimi lističi.

9. Pečemo 40–45 minut.

10. Pecivo je odlično tudi toplo. Če ga spečemo v pravokotnem pekaču, ga lahko zajamemo kar z večjo žlico, predenemo na desertni krožnik in polijemo z vaniljevo omako. V tort­nem modelu bo najbolje, da se kolač malce umiri, nato odstranimo obod in ga še malce ohladimo, saj se bo lepše rezal.

11. Ponudimo s hitro vaniljevo omako.

12. Hitra vaniljeva omaka: skuhamo kar kot puding po navodilih na embalaži, le da uporabimo 800 ml namesto 500 ml mleka.
ni podpisa
ni podpisa
Namig: Uporabimo lahko tudi češnjev kompot, prav tako je poznana različica z jabolki in rozinami.

Priporočamo še: Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov
Datum Objave: 16.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: