Odprta Kuhinja

Svinjska ribica z jabolki in žajbljem v testu, ki bo ostalo hrustljavo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kos mesa, ki se odlično obnese kot nedeljska pečenka ali medaljončki v omaki, je zagotovo svinjska ribica. Tokrat v praznični izvedbi in za tiste, ki vam je všeč koncept wellingtonke, samo ne leto za letom enake.


Sestavine  • 30 g slanega masla

  • 2 manjši jabolki, olupljeni, očiščeni in narezani na koščke

  • manjši šopek žajblja

  • 2 žlički sladkorja demerara

  • svinjska ribica (450 g)

  • 2 žlički oljčnega olja

  • 2 lista vlečenega testa

  • 6 rezin pršuta

  • jajce

  • zavitek razvaljanega listnatega testa


Priprava


1. Maslo počasi raztopimo na srednje močnem ognju. Dodamo jabolka, žajbelj in potresemo s sladkorjem. Kuhamo 10–15 minut, da se sadje zmehča. Vsake toliko pomešamo, da se ne zažge.

2. Ribico prerežemo na pol, kot bi rezali bageto za sendvič, samo ne do konca: na enem robu naj se drži skupaj. Potolčemo in opečemo na oljčnem olju. Na vsaki strani pečemo do 2 minuti, da se meso malce obarva.

3. Pekač obložimo s papirjem za peko.

4. Na pultu razpotegnemo dva kosa prozorne folije. Naj se na robu rahlo prekrijeta. Čeznju razvijemo list vlečenega testa in ga prekrijemo z rezinami pršuta.

5. Ribico preložimo na večji krožnik ali desko. Še vedno naj bo razprta kot bageta. Polovičko po sredini obložimo z dušenimi jabolki in jo prekrijemo z drugo polovico mesa.

6. Svinjsko ribico nato preložimo na rob testa, obloženega s pršutom, in tesno zvijemo s pomočjo prozorne folije. Dobljeno »klobaso« ovijemo v še drugi kos vlečenega testa. Robova testa, ki sta na vsaki strani, ovijemo navzdol pod meso, saj tako preprečimo, da bi se sokovi, ki bodo nastali med peko, razlili, listnato testo pa bo posledično ostalo hrustljavo.

7. Razvijemo listnato testo. Ovito ribico postavimo na sredino in jo z listnatim testom ovijemo kot darilo, odvečno testo odrežemo in robove tesno stisnemo. Prestavimo na pekač.

8. Ko je vse pripravljeno za peko, pečico vključimo na 190 stopinj. Pečenko premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v ogreto pečico. Pečemo jo na srednji rešetki približno 40 minut, da se zlato zapeče.
Namig: Če imamo pri roki še en zavitek listnatega testa (verjetno bo dovolj že polovička), ga z valjčkom narežemo v mrežo. Če tega pripomočka nimamo, v testo zarežemo diamantne oblike z ostrim nožem. Mrežo rahlo raztegnemo in položimo na pečenko. Postavimo v hladilnik, lahko tudi za ves dan, in potem spečemo.

Priprava Neli Selan in Lea Sterle/Kult316 BIC Ljubljana Fotografije Sonja Ravbar
Datum Objave: 16.12.2022 ob 15:12

Več iz te teme:

jabolkažajbeljpečenkasvinjska ribicasvinjska ribica v testu

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja