Tako bo velikonočna šunka v testu letos zacvetela
Odpri galerijo
A+ A-
To je naša nova ideja, kako velikonočno šunko spremeniti v velik pomladni cvet, da bo praznovanje velike noči tudi praznovanje vsega lepega.
Mini velikonočne šunke v testu
Kvasni nastavek
- 42 g svežega kvasa
- žlička sladkorja
- mlačna voda
Testo
- 1 kg bele moke
- sol
- 5 dl mleka
- 2–3 dl mlačne vode
- 5 žlic sončničnega olja
- 30 dag kuhane velikonočne šunke
Priprava
1. Najprej se lotimo nastavka: kvas razdrobimo in mu dodamo sladkor ter malo mlačne vode. Zmešamo in pustimo, da naraste.
2. Pripravimo testo: moko presejemo v večjo skledo in naredimo jamico. V jamico damo olje, tekočino, kvasni nastavek in sol. Zgnetemo čvrsto testo in pustimo pokrito v posodi počivati in vzhajati kakšno uro.
3. Šunko narežemo na 8 približno enakih kosov.
4. Vzhajano testo stresemo na delovno površino in ga razdelimo na 9 enakih kosov. V 8 kosov testa zavijemo šunko in jih oblikujemo v bombetke/buhteljčke. En buhteljček pustimo prazen in ta bo postal sredica cveta.
5. Drugih 8 kosov zložimo v cvet okoli njega in pustimo vzhajati 30 minut. Na buhteljčke s šunko položimo pisano pletenico (navodila malce nižje). Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo na 180 stopinjah 40 minut.
Kako naredimo pisano pletenico
Rdeča/roza
- 200 g bele moke
- 1,5 dl soka rdeče pese
- 3 jedilne žlice sončničnega olja
- 1 čajna žlička suhega kvasa
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- sol
Zelena
- 200 g bele moke
- 1 čajna žlička suhega kvasa
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- 3 jedilne žlice sončničnega olja
- 1–2 dl vode
- sol
- jedilna zelena barva
Rumena
- 200 g bele moke
- 1 čajna žlička suhega kvasa
- 3 jedilne žlice sončničnega olja
- 1/2 čajne žličke sladkorja
- 1–2 dl vode
- sol
- kurkuma v prahu
Priprava
1. Rdeča/roza: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje in sok rdeče pese. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.
2. Zelena: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje, jedilno zeleno barvo in vodo. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.
3. Rumena: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje, kurkumo in vodo. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.
4. Vse tri hlebčke oblikujemo v dolge svaljke in jih prepletemo. Pletenico stisnemo v svitek in položimo na cvet mini šunk v testu.
Priporočamo še: Naravna barvila: Kako naredimo pirhe v negativu (VIDEO)
Priprava Neli Selan in Lea Sterle/Kult316
Fotografije Sonja Ravbar
Datum Objave: 14.4.2022 ob 14:04