Tako boste pripravili najboljšo fritato s špinačo

Fritata je nadvse okusna italijanska jajčna jed, ki jo lahko pripravite tudi takrat, ko imate skoraj prazen hladilnik.

Če imamo v hladilniku jajca, seveda. Tokrat smo se odločili, da iz njih razžvrkljamo fritato, italijansko jajčno jed iz ponve, po naše – frtaljo. Ne potrebujemo veliko dodatnih sestavin, velja pa pravilo, da več, kot jih bomo dodali, bolj okusna bo. Tokrat jo bomo naredili z mlado špinačo, ki pridno poganja na vrtovih.

Mlada špinača je precej nevtralnega okusa, zato bomo v to jajčno omleto nasekljali malce šalotke, za globino arome pa bosta poskrbela parmezan in čedar.

Pomembno je, da špinačno najprej sotiramo, da bo spustila vodo, v nasprotnem primeru bodo jajca vodena. Če mlade špinače nimate na vrtu, jo seveda lahko kupite v trgovini, lahko pa uporabite tudi zamrznjeno.

Sestavine

  • 1 srednje velika šalotka
  • 85 g ribanega čedarja
  • 15 g parmezana
  • 8 jajc
  • 80 ml mleka
  • pol žličke soli
  • nekaj obratov z mlinčkom mletega popra
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 150 g mlade špinače

Priprava

1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in rešetke postavite na zgornjo tretjino. Sesekljajte šalotko in naribajte čedar ter parmezan.

2. V posodi dobro zmešajte jajca in mleko. Solite in poprajte, dodajte riban čedar in premešajte.

3. Na ponvi, ki je primerna za v pečico, segrejte dve žlici oljčnega olja. Dodajte šalotko in jo prepražite, da zadiši. Dodajte mlado špinačo in jo sotirajte, dokler popolnoma ne upade, odvečna voda pa izpari.

4. Špinačo prelijte z jajčno mešanico. Ponev malce pretresite, da se jajca enakomerno razporedijo. Po vrhu potresite parmezan in še približno 2 minuti pecite na štedilniku. Brez mešanja! Jajca se bodo ob robovih začela strjevati.

5. Nato ponev prestavite v pečico in pecite 18 do 20 minut. Če niste prepričani, ali je fritata že nared, zarežite vanjo. Če so jajca še tekoča, pecite še nekaj minut.

6. Nato moramo fritato le še hrustljavo zapeči. Vklopite funkcijo žar na najvišjo moč in pecite 2 do 3 minute. Vzemite iz pečice in pustite na pultu počivati 5 minut. Nato narežite na trikotnike in postrezite.

Preberite še: Tedenski jedilnik: poletna kosila, ki jih ne moremo prehvaliti

Fotografija: OksanaKiian/Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed