Odprta Kuhinja

Tako boste pripravili odličen prebranec

Odpri galerijo
A+   A-
Za štiri do šest jedcev.»Recept mi je zaupal prijatelj Dule in priznati moram, da sem šele njegov prebranec resnično vzljubila. Ne vem, v čem je skrivnost, mogoče v poru, ki vsekakor da prebrancu posebej sočen okus. Jaz sem ga pripravila iz fižola prebranca, to je velik bel fižol vrste turški fižol, zelo mesnat, malce sladkast in polnega okusa. Nekateri to jed pripravljajo tudi iz tetovca, ki spada v vrsto navadnega fižola, je manjši in prav tako okusen, večinoma pa se z njim pripravlja pasulj,« je povedala Andreja Škrabec, avtorica knjige Fižol.

Sestavine


- 1 kg fižola sorte prebranec
- 750 g rjave čebule, 500 g pora
- žlica mlete paprike, pekoč feferon, lovorjev list
- 3 žličke soli, sveže mlet poper
- žlica svinjske masti

Priprava


1. Prebranec namočimo dan prej. Naslednji dan odlijemo vodo in ga v sveži, z listom lovora in dobro osoljenega (kar 3 žličke soli), kuhamo 40–50 minut, na ugriz naj bo še nekoliko kompakten. Odstavimo, a vode ne odlivamo.

2. Pečico nastavimo na 220 stopinj.

3. Čebulo drobno sesekljamo, por očistimo in narežemo na tanke kolobarje, feferon nasekljamo. V črni emajlirani posodi segrejemo svinjsko mast in na njej prepražimo čebulo, por in feferon. Pražimo toliko časa, da se čebula in por lepo zmehčata, po potrebi lahko prilijemo nekoliko vode, da se zelenjava zduši.

4. Dodamo mleto papriko in grobo mleti poper ter prelijemo fižol z vodo, v kateri se je kuhal (vode naj bo v posodi toliko, da je fižol za prst pokrit z njo, odvečno odlijemo). Posodo postavimo v pečico, ki smo jo prej razgreli. Pečemo približno 50 do 60 minut, jed naj dobi malo zapečene skorjice.

5. Ko je prebranec zapečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo 15 minut, da se sokovi umirijo, potem ga postrežemo.
Preberite še: Kako naredimo domače rezance

Fotografija: Iz knjige Fižol
Datum Objave: 30.6.2018 ob 08:06

Več iz te teme:

fižolknjigaprebranec

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja