Tako čisto preprosto pripravimo čufte
Na Balkanu so čufti pomemben del tradicionalne domače kuhinje in so največkrat postreženi z omako iz paradižnika ali pa s polivko, ki jo pripravijo na osnovi smetane. V Italiji so znani kot »polpette« in se pogosto postrežejo s testeninami. Na Švedskem jih imenujejo »köttbullar« in jih običajno postrežejo s krompirjevim pirejem ter brusnično omako.
Tudi na slovenskih krožnikih se te mesne kroglice navadno znajdejo v družbi krompirjevega pireja in prelite s sladkasto paradižnikovo omako. No, točno takšne bomo danes tudi pripravili. V čim krajšem času in s čim manj kompliciranja. Takšna kosila so namreč daleč najboljša, zaradi preprostosti recepta pa se bo ta jed od zdaj naprej pogosteje na mizi znašla tudi med napornim delovnim tednom.
Sestavine
- 300 g telečjega mesa
- 500 g svinjine
- 1 čebula
- 50 ml olja
- 40 g krušnih drobtin
- žlica mešanice suhih začimb
- žlica mlete sladke paprike
- 1 jajce
Omaka
- 500 ml paradižnikove mezge
- 500 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 žlici moke
- 1 žlica suhe bazilike
Priprava
- V posodi zmešamo obe vrsti mletega mesa in dodamo sesekljano čebulo, mešanico suhih začimb, papriko v prahu in jajce. Vse skupaj dobro premešamo in maso s pomočjo žlice oblikujemo v majhne kroglice. Te nato prepražimo na ponvi z malo olja in jih vmes nekajkrat obrnemo, dokler niso z vseh strani zlato zapečene.
- Nato kroglice prelijemo z vodo in paradižnikom in pustimo, da tekočina prične brbotati ter se nekoliko zgosti. Zmanjšamo ogenj in pustimo, da se vse skupaj kuha približno eno uro.
- V skodelici zmešamo mleko z malo moke in vlijemo v omako. Zraven stresemo še suho baziliko in kuhljamo, da se vse skupaj lepo poveže.
- Zraven pripravimo kremast pire krompir in vse skupaj postrežemo ob prilogi solate. Čufte v omaki pa brez težav lahko tudi zamrznemo in jih odtalimo ter pogrejemo, ko bomo za kuhanje imeli manj časa.