Odprta Kuhinja

Tako čisto preprosto pripravimo čufte

Čufti. (Foto: littleny/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Čuftom nekateri v šali pravijo tudi gole polnjene paprike, mi pa jih bomo danes pripravili na verjetno najbolj preprost način.

Na Balkanu so čufti pomemben del tradicionalne domače kuhinje in so največkrat postreženi z omako iz paradižnika ali pa s polivko, ki jo pripravijo na osnovi smetane. V Italiji so znani kot »polpette« in se pogosto postrežejo s testeninami. Na Švedskem jih imenujejo »köttbullar« in jih običajno postrežejo s krompirjevim pirejem ter brusnično omako. 

Tudi na slovenskih krožnikih se te mesne kroglice navadno znajdejo v družbi krompirjevega pireja in prelite s sladkasto paradižnikovo omako. No, točno takšne bomo danes tudi pripravili. V čim krajšem času in s čim manj kompliciranja. Takšna kosila so namreč daleč najboljša, zaradi preprostosti recepta pa se bo ta jed od zdaj naprej pogosteje na mizi znašla tudi med napornim delovnim tednom. 

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke.

Sestavine

  • 300 g telečjega mesa
  • 500 g svinjine
  • 1 čebula
  • 50 ml olja
  • 40 g krušnih drobtin
  • žlica mešanice suhih začimb
  • žlica mlete sladke paprike
  • 1 jajce

Omaka

  • 500 ml paradižnikove mezge
  • 500 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica suhe bazilike

Priprava

  1. V posodi zmešamo obe vrsti mletega mesa in dodamo sesekljano čebulo, mešanico suhih začimb, papriko v prahu in jajce. Vse skupaj dobro premešamo in maso s pomočjo žlice oblikujemo v majhne kroglice. Te nato prepražimo na ponvi z malo olja in jih vmes nekajkrat obrnemo, dokler niso z vseh strani zlato zapečene. 
  2. Nato kroglice prelijemo z vodo in paradižnikom in pustimo, da tekočina prične brbotati ter se nekoliko zgosti. Zmanjšamo ogenj in pustimo, da se vse skupaj kuha približno eno uro. 
  3. V skodelici zmešamo mleko z malo moke in vlijemo v omako. Zraven stresemo še suho baziliko in kuhljamo, da se vse skupaj lepo poveže. 
  4. Zraven pripravimo kremast pire krompir in vse skupaj postrežemo ob prilogi solate. Čufte v omaki pa brez težav lahko tudi zamrznemo in jih odtalimo ter pogrejemo, ko bomo za kuhanje imeli manj časa. 

image_alt
Vege čufti v paradižnikovi omaki (VIDEO)

 

Datum Objave: 12.9.2024 ob 08:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: