Odprta Kuhinja

Tako čisto preprosto pripravimo čufte

Čufti. (Foto: littleny/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Čuftom nekateri v šali pravijo tudi gole polnjene paprike, mi pa jih bomo danes pripravili na verjetno najbolj preprost način.

Na Balkanu so čufti pomemben del tradicionalne domače kuhinje in so največkrat postreženi z omako iz paradižnika ali pa s polivko, ki jo pripravijo na osnovi smetane. V Italiji so znani kot »polpette« in se pogosto postrežejo s testeninami. Na Švedskem jih imenujejo »köttbullar« in jih običajno postrežejo s krompirjevim pirejem ter brusnično omako. 

Tudi na slovenskih krožnikih se te mesne kroglice navadno znajdejo v družbi krompirjevega pireja in prelite s sladkasto paradižnikovo omako. No, točno takšne bomo danes tudi pripravili. V čim krajšem času in s čim manj kompliciranja. Takšna kosila so namreč daleč najboljša, zaradi preprostosti recepta pa se bo ta jed od zdaj naprej pogosteje na mizi znašla tudi med napornim delovnim tednom. 

Sestavine

  • 300 g telečjega mesa
  • 500 g svinjine
  • 1 čebula
  • 50 ml olja
  • 40 g krušnih drobtin
  • žlica mešanice suhih začimb
  • žlica mlete sladke paprike
  • 1 jajce

Omaka

  • 500 ml paradižnikove mezge
  • 500 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 2 žlici moke
  • 1 žlica suhe bazilike

Priprava

  1. V posodi zmešamo obe vrsti mletega mesa in dodamo sesekljano čebulo, mešanico suhih začimb, papriko v prahu in jajce. Vse skupaj dobro premešamo in maso s pomočjo žlice oblikujemo v majhne kroglice. Te nato prepražimo na ponvi z malo olja in jih vmes nekajkrat obrnemo, dokler niso z vseh strani zlato zapečene. 
  2. Nato kroglice prelijemo z vodo in paradižnikom in pustimo, da tekočina prične brbotati ter se nekoliko zgosti. Zmanjšamo ogenj in pustimo, da se vse skupaj kuha približno eno uro. 
  3. V skodelici zmešamo mleko z malo moke in vlijemo v omako. Zraven stresemo še suho baziliko in kuhljamo, da se vse skupaj lepo poveže. 
  4. Zraven pripravimo kremast pire krompir in vse skupaj postrežemo ob prilogi solate. Čufte v omaki pa brez težav lahko tudi zamrznemo in jih odtalimo ter pogrejemo, ko bomo za kuhanje imeli manj časa. 

image_alt
Vege čufti v paradižnikovi omaki (VIDEO)

 

Datum Objave: 12.9.2024 ob 08:09

Več iz te teme:

čuftihitro in preprostokosilo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.