Odprta Kuhinja

Tako hitro moramo porabiti mlado vino

Odpri galerijo
A+   A-
Kako in s čim ga postrežemo, smo se pogovarjali s Sergijem Cesarjem, enim najbolj cenjenih slovenskih sommelierjev.


Te dni boste na vinskih policah verjetno opazili nekaj novega: mlado vino. To vino, ki je aktualni letnik, torej 2023, naši vinarji polnijo pred martinovim, in to v manjših serijah. Zakaj? Ker ga je priporočljivo porabiti hitro. »Priporočam, da to vino popijemo do konca januarja,« pravi slovenski sommelier Sergij Cesar, s katerim smo se zaklepetali o vinskih mladeničih. »Pri nas mlado vino pripravijo tako, da z grozdjem napolnijo nerjaveče sode, nato pa dodajo ogljikov dioksid. Pod pritiskom se začne notranja fermentacija, ta pa poteka v notranjosti jagode,« pove Cesar o postopku, imenovanem karbonska maceracija, in doda, da grozdne jagode niso v stiku s kisikom: »Ta proces omogoča, da iz grozdja hitro nastane mlado vino, ki obdrži svežino, sadnost in aromatičnost grozdja.«

Slovensko mlado vino


Pri nas mlado vino pripravljamo iz rdečih in belih vinskih sort, saj sorta grozdja zanj ni določena, nadaljuje Cesar. Omeni štajersko oznako Pubec – pod tem imenom so združeni štajerski vinogradniki, ki pridelujejo mlado vino. Letos jih je 19 svoje vino označilo z rumenim metuljčkom, ki je postal že zaščitni znak Pubeca, po tradiciji pa so te dni pripravili Salon štajerskih mladih vin v Mariboru in Ljubljani.

Kaj pa mlada portugalka oziroma potrgalka, kot ji rečejo Belokranjci? Kot pojasni Cesar, je to vino, ki se zasveti v rdečih odtenkih, značilno za Belo krajino: »Tako kot preostala slovenska mlada vina je tudi mlada portugalka sveža, s prijetno sadno aromo.« Poleg omenjenih dveh slovenska mlada vina po besedah našega sogovornika označujejo še druga, fantazijska imena.

Na svetu je najbolj znan vinski mladenič beaujolais nouveau, tudi belokranjska portugalka se zasveti v rdečih odtenkih. FOTO: Natalia Van Doninck/Getty Images
Na svetu je najbolj znan vinski mladenič beaujolais nouveau, tudi belokranjska portugalka se zasveti v rdečih odtenkih. FOTO: Natalia Van Doninck/Getty Images

Kako pa je z mladimi vini v svetu?


Na mednarodnem parketu je najbolj znani vinski mladenič vsekakor beaujolais nouveau, ki mu v poslovenjeni verziji rečemo kar božole. To vino na jugu Burgundije nastane iz rdeče sorte gamay s karbonsko maceracijo. Njegov prihod v Franciji slavijo vsak tretji četrtek v novembru, ta dan pa ga začnejo prodajati ne samo v Franciji, ampak povsod po svetu. Začetki božoleja segajo v 19. stoletje, pred skoraj štirimi desetletji pa so Francozi sprejeli še odločitev o tem, da omenjeno vino predstavijo tretji novembrski četrtek.

Kdaj ga ponudimo


Saj res: s katerimi jedmi se mlado vino lepo ujame? »Klasična Martinova pojedina, torej raca, mlinci in rdeče zelje, je kompleksna, zato priporočam, da mlado vino postrežemo na začetku ali koncu tako zastavljenega prazničnega obroka,« še pove Sergij Cesar, ki k mlademu vinu priporoča nekoliko lažjo, predvsem pa usklajeno aromatično hrano.

Naslovna fotografija: Foxys_forest_manufacture/Getty Images
Preberite tudi: Martinova gos ali raca: to je ključna razlika pri pripravi
Datum Objave: 10.11.2023 ob 06:11

Več iz te teme:

martinovomlado vino

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.