Odprta Kuhinja

Tako mlinar Blaž Košak pripravi bombetke

Črne bombetke. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
A+   A-
Takšne črne bombice je mlinar Blaž Košak postregel tudi na odprtju fontane cvička, saj so značilno pekovsko pecivo regije.

Blaž Košak je živilski tehnolog, ki v domačem mlinu v Družinski vasi blizu Šmarjeških Toplic dela že od malih nog. A ni samo mlinar, temveč tudi odlični kuhar, ki iz domače moke speče prekrasen kruh. Narekoval nam je recept za črne bombice, v katere dodamo tudi ajdovo moko.

Stari mlin je v rokah družine Košak vse od sredine 18. stoletja in Blaž Košak, ki ga letos prevzema iz rok očeta Jožeta, bo že deveta generacija mlinarjev v tej dolenjski rodbini.

Ko smo za mizo z dvema generacijama mlinarjev, z Jožetom in Blažem Košakom, so pred nami tudi mlinarjeve črne bombice, torej bombetke, posute z orehi in grobo soljo. Naš pogovor se vrti predvsem okoli dveh stvari, in to sta moka ter kruh. O njem nam mlajši od obeh, Blaž, pove: »Kruh je del našega DNK – podobno kot Azijcem veliko pomeni riž, ali, če hočete, tako močno, kot Američani prisegajo na burgerje. Pri nas s kruhom zrastejo cele generacije in tisti, ki ga pečejo doma, še danes dobro vedo, kaj je dober kruh.«

Celotni pogovor z Blažem Košakom si lahko preberete TUKAJ

Še mlinarjev nasvet, ki vam bo prišel prav pri peki teh prikupnih bombetk: »Če bi radi bolj zapečene, čas peke malenkost podaljšajte.«

Za 15 do 20 bombic. 

Črne bombice

 • 750 g polbele pšenične moke T850
 • 50 g ajdovih otrobov (če jih nimamo, uporabimo ajdovo moko ali kuhano ajdovo kašo)
 • 200 g ajdove moke
 • približno 650 ml vode
 • 18 g soli
 • 20 g kvasa
 • malo olja
 • premaz in posip
 • jajce
 • pest grobo narezanih orehov, groba morska sol
 • kos papirja za peko

 

Priprava

 1. V skodeli zmešamo ajdovo moko in ajdove otrobe, to mešanico poparimo oziroma prelijemo s 350 g vrele vode. Pustimo hladiti toliko časa, da lahko primemo z roko.
 2. Dodamo pšenično moko, preostanek vode, sol, kvas in olje.
 3. Zamesimo testo, ki bo malo bolj lepljivo. Oblikujemo v kepo, položimo v posodo in pokrijemo s svežim prtičem. Pustimo vzhajati toliko časa, da testo dvojno naraste.
 4. Premesimo in oblikujemo kroglice (do 100 g testa). Na pekač, pokrit s papirjem za peko, jih zložimo dovolj narazen, saj bodo bombetke še narasle. Pustimo vzhajati toliko časa, da se prostornina podvoji.
 5. Zatem jih premažemo z jajcem, posipamo z zdrobljenimi orehi in grobo soljo.
 6. Pečemo 10 minut v pečici, segreti na 250 stopinj Celzija, nato znižamo temperaturo na 210 stopinj Celzija in pečemo še približno 15 minut.

image_alt
Blaž Košak: mlinar, ki ocenjuje kruh

Datum Objave: 13.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

kruhčrne bombiceBlaž Košak

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.