Tako mlinar Blaž Košak pripravi bombetke
Blaž Košak je živilski tehnolog, ki v domačem mlinu v Družinski vasi blizu Šmarjeških Toplic dela že od malih nog. A ni samo mlinar, temveč tudi odlični kuhar, ki iz domače moke speče prekrasen kruh. Narekoval nam je recept za črne bombice, v katere dodamo tudi ajdovo moko.
Stari mlin je v rokah družine Košak vse od sredine 18. stoletja in Blaž Košak, ki ga letos prevzema iz rok očeta Jožeta, bo že deveta generacija mlinarjev v tej dolenjski rodbini.
Ko smo za mizo z dvema generacijama mlinarjev, z Jožetom in Blažem Košakom, so pred nami tudi mlinarjeve črne bombice, torej bombetke, posute z orehi in grobo soljo. Naš pogovor se vrti predvsem okoli dveh stvari, in to sta moka ter kruh. O njem nam mlajši od obeh, Blaž, pove: »Kruh je del našega DNK – podobno kot Azijcem veliko pomeni riž, ali, če hočete, tako močno, kot Američani prisegajo na burgerje. Pri nas s kruhom zrastejo cele generacije in tisti, ki ga pečejo doma, še danes dobro vedo, kaj je dober kruh.«
Celotni pogovor z Blažem Košakom si lahko preberete TUKAJ.
Še mlinarjev nasvet, ki vam bo prišel prav pri peki teh prikupnih bombetk: »Če bi radi bolj zapečene, čas peke malenkost podaljšajte.«
Za 15 do 20 bombic.
Črne bombice
- 750 g polbele pšenične moke T850
- 50 g ajdovih otrobov (če jih nimamo, uporabimo ajdovo moko ali kuhano ajdovo kašo)
- 200 g ajdove moke
- približno 650 ml vode
- 18 g soli
- 20 g kvasa
- malo olja
- premaz in posip
- jajce
- pest grobo narezanih orehov, groba morska sol
- kos papirja za peko
Priprava
- V skodeli zmešamo ajdovo moko in ajdove otrobe, to mešanico poparimo oziroma prelijemo s 350 g vrele vode. Pustimo hladiti toliko časa, da lahko primemo z roko.
- Dodamo pšenično moko, preostanek vode, sol, kvas in olje.
- Zamesimo testo, ki bo malo bolj lepljivo. Oblikujemo v kepo, položimo v posodo in pokrijemo s svežim prtičem. Pustimo vzhajati toliko časa, da testo dvojno naraste.
- Premesimo in oblikujemo kroglice (do 100 g testa). Na pekač, pokrit s papirjem za peko, jih zložimo dovolj narazen, saj bodo bombetke še narasle. Pustimo vzhajati toliko časa, da se prostornina podvoji.
- Zatem jih premažemo z jajcem, posipamo z zdrobljenimi orehi in grobo soljo.
- Pečemo 10 minut v pečici, segreti na 250 stopinj Celzija, nato znižamo temperaturo na 210 stopinj Celzija in pečemo še približno 15 minut.