Tako paradižnikovo solato pripravijo priljubljeni kuharji

Fotografija: fotokris/Getty Images

V vročih dneh paradižnik odlično uspeva in idej, kam s presežki, nam ne sme zmanjkati.

Zato smo se lotili mediteranske klasike, ki polepša marsikateri poletni dan. Zanima nas paradižnikova solata. Zlahka bi jo lahko označili za poletje v skledi, najboljši del pa nastopi takrat, ko slednjo izpraznimo in v paradižnikov sok, pomešan s kisom in oljem, pomočimo koščke svežega kruha.

Ob pisanju zgornjih besed si ne moremo kaj, da si okusa na soncu dozorelega paradižnika ne bi do pičice natančno predstavljali, paradižnikova solata pa v misli prikliče tudi število lepih spominov. Še posebej tistih iz otroštva.

Ko govori o paradižnikovi solati, nekoliko čustven postane tudi francoski chef Raymond Blanc. Kot si lahko ogledate v spodnjem videu, je to preprosto jed pripravljala njegova mati in kuhar kljub obvladovanju mnogih tehnik visoke kulinarike še vedno najraje poustvarja njen recept. Blanc poletno poslastico pripravlja iz le ene sorte paradižnika, ki ga nareže na enake kose. Doda mu narezano šalotko, sicer pa kot najbolj pomembnega označuje francoski dresing, ki jed povzdigne na gurmanski nivo. Pripravi ga iz ekstra deviškega oljčnega olja, nekaj kapljic balzamičnega kisa in gorčice. Vse sestavine ob dodatku vode stepa z metlico, da nastane krasna emulzija, ki nato zaobjame paradižnik. Ne pozabite tudi na ščepec soli, a previdno, pravi chef. Ne pretiravajte z njo.

Tudi Jamie Oliver ob pripravi paradižnikove solate ne ostane ravnodušen. Svojo različico je poimenoval »mothership salad«, kar sicer ni neposredno povezano z mamo, poudarja pa njeno pomembno vlogo v mediteranski kulinariki. Britanski chef jo pripravlja iz najrazličnejših sort paradižnika. Bolj mešana bo, bolj bo sočna, pravi. Začinimo jo s soljo, ki iz paradižnikov izvabi tekočine, mletim poprom in svežimi listi bazilike ter origana. Doda še sesekljan česen. Vse skupaj zabeli z balzamičnim kisom in oljčnim oljem. Za malce ostrine pa zaključi še s ščepcem čilijevih kosmičev.

Nigella solato osveži s hrenom

In ko beseda teče o jedi, ki nas razneži ob poletno obloženi mizi, si ne moremo kaj, da ne bi pokukali še k Nigelli Lawson, chefinji, ki že z razlago receptov ustvari hedonistično vzdušje. Kako si ona predstavlja popolno paradižnikovo solato, nas zanima. No, kot smo že navajeni, tudi pri preprosti jedi rada preseneti. Za osnovo izbere zelo zrele češnjeve paradižnike in tiste, ki rastejo v grozdu. V polivki nanje doda sveže riban hren – približno četrtino skodelice –, dve žlici motnega jabolčnega kisa, tri žlice oljčnega olja (hladno stiskanega, seveda), sol in ščep sladkorja. Za piko na i pa še sesekljan šopek svežega peteršilja. Mmm.

Ne glede na to, katerega izmed zgornjih receptov boste izbrali, vam želimo, da v teh vročih dneh zaužijete čim več paradižnika. Z njegovo pomočjo telo osvežimo, se hidriramo in oskrbimo z najpomembnejšimi vitamini in minerali, tudi tistimi, ki našemu organizmu pomagajo preživeti visoke temperature in kožo varujejo pred sončnimi žarki. Kljub temu pa v solati seveda uživajte v senci. Pa dober tek.

Preberite še: 4 najboljši načini za hitro ohladitev pijače

Fotografija: fotokris/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed