Odprta Kuhinja

Tako pripravimo pečen krompir, da bo hrustal kot nikoli doslej

Tako bo krompir vedno zavidljivo hrustljav. (Foto: Oksana Shyriaieva)
Odpri galerijo
A+   A-
Doseči zares hrustljavo teksturo pečenega krompirja je prava umetnost. Kateri je tisti dodaten korak, ki mehko sredico ovije s popolno skorjico?

Pečen krompir je izjemno priljubljena priloga, ki se je ne branimo ob skoraj nobeni jedi. Krompir je namreč izjemno vsestranska in nevtralna sestavina, pri peki pa mu lahko dodamo najrazličnejše začimbe in tako vsakič pripravimo nekoliko drugačno jed. Vedno pa si želimo, da bi bila tekstura enaka. Neverjetno hrustljava in z mehko sredico. 

Peka krompirja se sicer na prvi pogled ne zdi pretresljivo zapletena, a če si želimo narediti zares odličnega, bo v receptu potreben dodaten korak. Ta nam bo sicer vzel nekaj časa, zagotovil pa bo pomembno razliko v hrustljavosti. Da boste v prihodnje vedno dosegli zavidljivo teksturo, spodaj naštevamo vse korake, ki so potrebni, da bo pečen krompir izpod vaših rok perfekten. Tako vsaj trdi instagram chef Ahmad Noori, ki sicer pripravlja veganske dobrote, a slovi ravno po jedi, ki jo opisujemo danes.

1. Predpriprava

Prvi korak ni nič posebnega. Krompir očistimo in olupimo ter narežemo na enako velike koščke. Nato naj roma v lonec, kjer ga prelijemo z vodo in solimo ter postavimo na štedilnik. Kuhamo, dokler koščki niso dovolj mehki, da jih prepičimo z vilicami, a še dovolj trdi, da ne razpadajo. Krompir nato odcedimo ter ga ohladimo pod mrzlo vodo. Preden ga zložimo na pekač, naj se kapljice vode na njem osušijo. Tako poskrbimo, da bo njegova sredica zares mehka.

2. Peka

Ohlajen in osušen krompir smo postavili v pekač, pred tem pa poskrbeli, da je pečica ogreta na 200 stopinj Celzija. Čas je za peko. Pečico vsakih 10 minut odpremo in krompir temeljito premešamo. Pečemo, dokler ni videti ravno prav zapečen.

3. Marinada

Verjetno ste opazili, da krompirja, preden smo ga postavili v pečico, nismo ne marinirali in ne začinili. Ahmad to namreč naredi šele po končani peki. Med tem, ko je jed v pečici, v posodi pripravi marinado. Ta lahko vsebuje olje ali stopljeno maslo, v njem pa se kopajo sveže sesekljana zelišča, suhe začimbe in strt česen. Vse skupaj prelijemo čez še vroč hrustljav krompir in le še dobro premešamo.

image_alt
Krompirjeva zloženka, ki bo zaznamovala mrzel zimski čas

Onaplus.si: Največ koristnih učinkovin ima ta vrsta medu

 

 

 

 

Datum Objave: 1.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

krompirprilogapečen krompir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.