Tako pripravljeni riževi rezanci so popolni za lahkotno poletno kosilo

Riževi rezanci so lahki, osvežilni, nevtralnega okusa, prenesejo hladilnik in so okusni tudi po nekaj urah.

Ko sem brskala med japonskimi recepti, sem odkrila jed, ki se odlično obnese za pripravo vnaprej. Riževi rezanci so lahki, osvežilni, nevtralnega okusa, prenesejo hladilnik in so okusni tudi po nekaj urah. Primerni so tudi za malico, ki jo vzameš s seboj v službo ali, še bolje, na plažo. Preliv bo stekel skozi steklaste rezance, in če jeste s palčkami, jih boste zlahka zajemali z dna skodelice.

Japonske rezance je zabavno pojesti s palčkami

Če jih niste vajeni in v azijski restavraciji raje prosite za običajen pribor, žlico, vilice in nož, si lahko v miru privoščite nerodnosti in veliko smeha, ko boste poskušali poloviti vsebino skodelice na nov način. Za to bo potrebna čisto drugačna koordinacija gibov, vaša pozornost pa bo zagotovo pri hrani in ne drugje. Sprostili se boste, zabavali in še nekaj dobrega pojedli.

Palčke in bonton

Japonci so znani po kodeksih obnašanja, ki veljajo tudi pri mizi. Glede palčk so kar natančni. Ne sme se jih prekrižati na krožniku. Nevljudno jih je usmerjati v drugo osebo, z njimi zamahovati, jih uporabljati za igračkanje ali se z njimi sabljati. To obnašanje velja tudi za otroke. Starši naučijo otroka jesti s palčkami že zelo zgodaj, nekje pri dveh letih, ker naj bi s tem podprli razvoj motoročnih spretnosti. Poleg teh splošnih pravil lepega vedenja, ki naj bi jih upoštevali tudi v naših krajih, kadar jemo z običajnim priborom, velja za palčke še nekaj manj običajnih navad. Na Japonskem je nevljudno, če komu ponudiš hrano s svojimi palčkami tako, da se palčke dotaknejo. Ta gesta je obred, ki ga poznajo v povsem drugih okoliščinah, in je res zelo neprimerna pri vsakdanjem kosilu. Če želiš nekaj podeliti pri mizi, lahko to kvečjemu odložiš na drug krožnik. Podobno velja, da palčk nikakor ni dovoljeno navpično zapičiti v riž. Tako naredijo le, kadar gre za poseben obred. Če jih drgnete drugo ob drugo, bi lahko v restavraciji razumeli, kot da niste zadovoljni s kakovostjo njihovega pribora.

Palčke doma

Palčke, ki jih lahko kupite v skoraj vsaki trgovini, so običajno izdelane tako, da jih pred uporabo prelomite. Koničast del je tisti, ki prijema hrano, zgornji del pa naslonite med prste tako, da se premika samo ena palčka. Podobno deluje čeljust, premikamo namreč samo spodnjo. Če sem vas morda navdušila, si omislite takšne, ki so za večkratno uporabo. Čudovite lesene pri nas ročno izdeluje podjetje Lesena žlica. Na Japonskem si lepo izdelane palčke radi podarjajo, saj veljajo za dragoceno osebno darilo, še posebno mladoporočencema. Nasprotno so tiste za enkratno uporabo predvsem v Aziji, kjer jih največ uporabijo in zavržejo, velik okoljski problem zaradi izsekavanja gozdov. Neomajni optimisti menijo, da prihajamo v dobo ozaveščene odgovornosti. Upam, da imajo prav.

Riževi rezanci z bobom in grahom

Za dve skledici.

 • 100 g oluščenega boba
 • 10 strokov mladega graha (stročji grah)
 • dve gnezdi tankih riževih rezancev
 • kumara
 • dve mladi čebuli s steblom

Za preliv

 • suh čili
 • košček svežega ingverja
 • sok in lupina ene limone
 • 2 žlici sojine omake
 • 2 žlici javorjevega sirupa
 • pol žlice sezamovega olja
 • pol žlice mirina (ni nujno)

Priprava

1. Bob skuhajte v litru vode. Če je mlad, bo kuhan v osmih minutah. Starejši ko je, trši je in potrebuje več kuhanja, da se zmehča. Kumaro olupite in jo z lupilcem za zelenjavo nalistajte na res tanke, prosojne rezinice. Čebulo čim tanjše narežite z zelenim delom vred.

2. Ko je bob kuhan, v vodo dodajte riževe rezance in stročji grah, odstavite in pustite pokrito še osem minut oziroma po navodilih na ovitku. Stresite na cedilo, preložite v večjo skledo, dodajte trakove kumare in čebulo.

3. Posebej drobno nasekljajte rdeč čili, fino naribajte ingver in zmešajte s preostalimi sestavinami za preliv.

4. Še tople rezance prelijte z aromatičnim prelivom. Ponudite tople ali hladne.

Namig: Mirin je riževo vino, podobno kot sake, vendar z manj alkohola in več sladkorja. Imenujejo ga tudi sladko riževo vino. Če imate radi japonsko hrano, bo mirin dodal specifično aromo in okus. Ne potrebuje kuhanja, lahko se dodaja na koncu.
Preberite tudi: Vse to bo še letos sredi Ljubljane odprla Ana Roš
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana