Odprta Kuhinja

Tako pripravljeni šparglji so popoln obrok po prazničnem prenajedanju

Odpri galerijo
A+   A-
Pravzaprav zelena solata – samo da je brez listov.


Šop špargljev na krožniku ima posebno lastnost: hitro zariše nasmešek na usta. Če pa jih blanširamo in kombiniramo z drznim kozjim sirom, hrustljavimi mandljevimi lističi in klasičnim limonovim prelivom, dobimo solatko, ob kateri se režimo na polna usta.
Preberite tudi: Če boste v pomivalni stroj dodali polovičko limone, se bo zgodilo to

Špargljeva solata s kozjim sirom in mandlji


Solata

  • 400 g zelenih špargljev

  • 50 g belega kozjega sira iz slanice

  • 30 g mandljevih lističev


Preliv

  • 1/2 šalotke

  • 1/2 stroka česna

  • 2 žlici oljčnega olja

  • žlička limonovega soka

  • 1/2 žličke gorčice

  • ščepec soli

  • ščepec popra


Priprava


1. Šparglji: pograbimo prvi špargelj in ga ukrivimo, da se prelomi. Spodnji del je olesenel in primeren le za špargljevo osnovo, zato ga ne uporabimo v solati.

2. Prelomimo tudi druge šparglje ali pa jih preprosto zarežemo na približno istem mestu, kjer se je prelomil prvi. Vsakega zelo tanko olupimo, razen vršička. Narežemo jih na tretjine.

3. Zavremo lonec z vodo in jo solimo.

4. Šparglje blanširamo – v krop položimo šparglje za tri minute, da se obarvajo živo zeleno, nato jih brž stresemo v cedilo, ohladimo pod tekočo hladno vodo in osušimo.

5. Solata: šalotko in česen res fino nasekljamo in ju v skodelici z metlico zmešamo z oljčnim oljem, limonovim sokom, gorčico, soljo in poprom.

6. Manjšo ponev segrejemo in v njej popečemo mandljeve lističe.

7. Šparglje zmešamo s prelivom in jih razporedimo po krožniku, nato po njih nadrobimo kozji sir in posujemo mandljeve lističe.
Deloindom.si: S preprostim trikom do lepših rož
Datum Objave: 22.4.2022 ob 10:04

Več iz te teme:

špargljisolatakozji sirmandljiprelivšpargljeva solata

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.