Tako se bo pečica pred prazniki očistila skoraj sama

Fotografija: djedzura/Getty Images

Pred nami je čas, ko bo imela pečica ogromno dela, še preden se lotimo priprave prazničnega menija, pa jo bomo temeljito očistili.

Čiščenje pečice ne spada med najbolj priljubljena gospodinjska opravila. Treba je priznati, da drgnjenje zasušene in zapečene maščobe ter drugih trdovratnih madežev ni nič kaj prijetno. Da sploh ne omenjamo zapackanih rešetk. Če ste čiščenje predolgo prestavljali na kdaj drugič, si verjetno mislite, da vas sedaj čaka precej zahtevna naloga. A naj vas pomirimo – v resnici vas do popolnoma čiste pečice loči le uporaba nekaj prebrisanih trikov, s pomočjo katerih bo delo opravljeno hitro, a zato nič manj učinkovito. Najbolje, da se kar lotimo, se strinjate?

Pregovor pravi, da je surovo žabo najbolje pojesti zgodaj zjutraj, kar seveda pomeni, da se je najprej najbolje lotiti najtežjega opravila. Marsikdo bi za žabo označil rešetke v pečici. Tudi mi se strinjamo, da je najbolje pričeti pri njih. A ne zato, ker bi bilo njihovo čiščenje tako zapleteno. Tokrat se bodo namreč očistile kar same, za to pa potrebujejo nekaj časa.

Rešetke potegnemo iz pečice, jih postavimo v kopalno kad in jo napolnimo z vročo vodo. V njej raztopimo nekaj tablet za strojno pomivanje posode, nato pa naj se deli pečice v raztopini namakajo vsaj tri ure. Med tem časom pa se bomo mi lotili preostalih delov pečice.

Najprej rešetke, nato notranjost

Preizkusili smo marsikatero gospodinjsko zvijačo in prišli do zaključka, da so tablete za strojno pomivanje posode res najboljše orožje. Nataknemo si rokavice, zmočimo tableto pod mlačno vodo in z njo pričnemo drgniti po notranjih površinah pečice. Predlagamo, da pričnete pri vratcih, saj se na njih najbolj trdovratno nabere zažgana maščoba. Detergent v tableti se bo počasi topil in raztapljal umazanijo na površinah, njena hrapava tekstura pa vam bo pomagala odstraniti tudi najbolj zasušene delce. Vse skupaj nato obrišemo z vlažno krpo, nato pa še s suho. Sedaj nas čakajo le še rešetke, zato se odpravimo v kopalnico!

Medtem, ko smo čistili pečico in si vmes morda privoščili tudi malo pavze, so se rešetke očistile kar same. Na nas je le še, da jih speremo pod tekočo vodo, obrišemo in svetleče vrnemo v pečico. Ta je sedaj pripravljena na naše praznične podvige. Precej preprosto, kajne?

Preberite še: Tako učinkovito očistite vrata pečice z aluminijasto folijo

Fotografija: djedzura/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana