Odprta Kuhinja

Takšne sladice so to praznično sezono hit na tiktoku

Fotografija: Rimma_bondarenko/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Trend: pred nami je najbolj praznični mesec v letu, ki ga navadno zaznamuje tudi več obiskov; družbena omrežja menijo, da jih lahko posladkamo s prikupnimi sladicami.

Še čisto malo nas loči do bleščečega decembra, ko se bo vse svetilo od tisočerih lučk, bleščic, ognjemetov in daril, bohotile pa se bodo tudi mize, polne prazničnih jedi. V decembru ogromno pozornosti posvetimo druženju in obdarovanju pa tudi sladkanju. In da ne bomo pekli le piškotov, danes serviramo nekoliko drugačne vrste sladice, ki bodo zagotovo navdušile.

Na družbenih omrežjih so trenutno velik trend sladice v kozarčkih. Odlikuje jih kar nekaj dobrih lastnosti, v prvi vrsti pa ta, da je njihova priprava navadno sila preprosta. Kot drugo: ker jih nadevamo v kozarčke, navadno nimamo skrbi glede teksture in videza, saj nam težko ne uspejo: kreme lahko naredimo še bolj rahle, kot so sicer, ker ni skrbi, da bi se nam neugledno razlezle in mezele s krožnika. Hkrati pa nam kozarčki dajejo možnost, da vanje shranimo najrazličnejše okuse in postrežemo v kar najbolj zanimivih različicah.

Sladica iz kozarca Fotografija: Rimma_bondarenko/Getty Images
Sladica iz kozarca Fotografija: Rimma_bondarenko/Getty Images

Ni torej čudno, če je mogoče najti kozarčkovno inačico skoraj vsake znane sladice – od čokoladne torte, tiramisuja, panakote, pa vse do cimetovega cheesecaka, tudi potico smo že nekje videli. Če smo zlobni: več je možnosti, da nam bo šlo kaj narobe pri klasičnem receptu, raje uporabimo kozarčke in jih predstavimo kot – kreativno rešitev. Poleg tega so te sladice porcijske in so tako v hladilniku vedno na zalogi, če se pri nas oglasi nenapovedan obisk. No, ali pa če nam pade sladkor.

V kozarčkih se prepletajo različni okusi, za uspeh pa je bistven kontrast v teksturah. Kako močno bomo komplicirali, je pravzaprav naša izbira, tovrstne sladice so lahko pripravljene v le nekaj minutah, če pa imamo čas, se lahko z njimi ukvarjamo tudi po več ur. V kozarčke bomo vedno nadevali kremo, za družbo pa lahko vmes postavimo nekaj bolj suhega. Piškote, na primer. Ali pa biskvit. Ravno ta odločitev je tista, ki bo določila težavnost priprave. Bomo posamezne sloje pekli in mešali sami ali se bomo znašli in goljufali z že kupljenimi sestavinami? Se bomo lotili tistih lepih sladic, pri katerih je treba kozarčke zagibati, da se plasti strdijo poševno?

A vrnimo se h kremi. Osnovo za skoraj vse okuse lahko v nekaj minutah pripravimo iz le dveh sestavin. Zmešamo maskarpone in stepeno smetano ter tako dobimo kremasto teksturo, ki jo srečamo tudi v tiramisuju. Nato pa v kremo po želji, navdihu in okusu dodajamo okuse. Lahko so sadni, kavni, čokoladni, kakršni koli. Kremi dodajte lešnikov namaz in že imate odlično čokoladno kremo, ki ji dodate koščke čokoladnega biskvita in v kozarčkih so božanske male čokoladne torte. Ali pa maskarponeju primešajte cimet, v kozarček dodajte karamelizirana jabolka, zdrobljene cimetove piškote in vsebina v kozarčku se bo po okusu za šalo kosala z jabolčnim zavitkom.

Recept: Reciklirana čokoladna krema

Ko se bo sezona obdarovanja razmahnila, se nam bodo začele sladkarije kopičiti; tole je ideja, kako v novi sladici reciklirati čokoladne izdelke, pozabljene v predalu. Naj bodo kozarčki te praznike vaša platforma za spoznavanje okusov in preizkušanje različnih kombinacij, predvsem pa za sladko ustvarjanje brez stresa, ali bo sladica uspela. Ker ta gotovo bo! Priprava ne bo vzela več kot deset minut, kar je tudi podatek, ki se ga velja spomniti, ko zazvoni telefon, iz katerega nam glas pove – da bo lastnik čez pol ure pri nas, na obisku.

 

Sestavine

  • 100 g maslenih piškotov
  • 5 čokolatinov (na primer ferrero rocher)
  • 50 g topljenega masla
  • Krema
  • 250 g maskarponeja
  • 200 ml sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 100 gramov temne čokolade
  • Dekoracija
  • kakav, sladka smetana, maline

 

Priprava

1. Najprej pripravimo podlago: v multipraktiku zdrobimo piškote in čokoladne bombone, pralineje. Primešamo stopljeno maslo in dobro premešamo. Nadevamo v kozarčke in enakomerno razporedimo.

2. Nato pripravimo kremo: v posodi skupaj stepemo maskarpone, smetano in sladkor. Stopimo čokolado in jo prav tako vlijemo v kremo. Z njo napolnimo kozarčke. Po vrhu posujemo kakav ali ostružke čokolade, dodamo nekaj malega stepene smetane, kašno malino, lahko pa tudi kar cel čokoladni bombon, če jih je ostalo še več.

 

Fotografija: Rimma_bondarenko/Getty Images

Datum Objave: 1.12.2023 ob 07:12

Več iz te teme:

sladice iz kozarcatiktok

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.