Odprta Kuhinja

Tatarski biftek iz 3 sestavin

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Katere jedi na silvestrski mizi ne manjkajo? Vsaj bi naštel nekaj drugega, no, verjetno bi se na večini slovesnih silvestrskih predlogov znašel tudi tatarski biftek. Po recept smo se odpravili do chefa Matjaža Šinka.


Matjaž Šink v zadnjem obdobju dela v škofjeloški Gostilni Starman, pred tem pa je delal že marsikje – tudi v prestolnici in bil med drugim še oskrbnik koče na Veliki planini. Narekoval nam je preprost recept za tatarski biftek, ki ga lahko brez stresa pripravimo doma. Narejen je iz treh osnovnih sestavin, nato pa le še začinjen s soljo in poprom.

Naš namig: če zraven postrežete domač kruh, morda pripravljen z drožmi, in dodate še maslo s kakšne od slovenskih domačij, bo ta delikatesa zazvenela še za odtenek bolj slovesno.
Mogoče vas zanima: Tatarski biftek: ta kos mesa je cenejši in ima več okusa od pljučnega fileja

Tatarski biftek


Predjed za 4 osebe.

  • 200 g govejega fileja

  • malo oljčnega olja

  • manjši kos čebule (še raje: mlade čebulice)

  • sol, poper


Priprava


1. Goveji file z dobrim nožem narežemo na res majhne koščke, torej nasekljamo na drobno.

2. Začinimo z oljčnim oljem, soljo in poprom.

3. Če hočemo, v tatarski biftek vmešamo še čebulo (najbolje bo, če vzamemo mlado čebulico), prav tako nasekljano zelo na drobno.

4. Preden postrežemo, poskusimo, in če je treba, popravimo s soljo, poprom in oljčnim oljem.
Namig: Ko že omenjamo gostilno, ki jo najdemo v Stari Loki, torej v škofjeloški občini, pa še ta podatek: od začetka do konca januarja se bo v tem delu Gorenjske odvijal festival Okusi Škofjeloškega, drugi po vrsti. Na festivalu bodo v ritmu lokalnih sestavin jedi pripravljali na enajstih lokacijah v Škofji Loki in okolici, poleg Gostilne Starman pa v okusnem mesecu sodelujejo še: Gostilna in vinoteka Danilo, Gostilna Inglič, Pr' Pepet, Gostilna Lipan, Turistična kmetija Jamnik, Gostišče Tolc, Penzion in gostišče Lajnar, Restavracija Na vasi, Taverna Petra ter Turistična kmetija pri Marku.

Priporočamo še: VIDEO: Odličen tatarski biftek, kot ga naredi Jani Jugovic

Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 31.12.2022 ob 08:12

Več iz te teme:

tatarski biftekMatjaž Šinkgoveji file

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.