Testenine v »tatarski omaki«

Res uporaben recept za vso družino.

Mojca Koman je tokrat poiskala recept za testenine – idejo Gina d’Acampa je malo prilagodila po svoje in nastala je izvrstna lahka jed iz … ostankov.

Priprava traja 10 minut, čas kuhanja pa še 10 minut.

Sestavine

– vsaj 4 večje kisle kumarice
– 2 žlici slanih kaper
– gobice in šalotke iz slanice
– žlica masla
– žlica kisle smetane in/ali sladke smetane (kar pač moramo porabiti)
– 2 kozarca belega vina ali penine
– žlica gorčice, sol, poper
– parmezan ali drug sir za ribanje
– 400 g testenin

Priprava

1. V velik lonec nalijemo vodo, jo pristavimo.

2. Kapre oplaknemo pod tekočo vodo in jih skupaj s kumaricami in šalotkami narežemo na majhne koščke. Stresemo v ponev, dodamo tudi gobice iz kozarca.

3. Dodamo maslo, pristavimo in vse skupaj na hitro popražimo. Vmešamo gorčico, kislo in
ali sladko smetano, penino ali drugo vino in na šibkem ognju kuhamo 5 minut. Občasno premešamo.

4. Krop solimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih tako, da so še čvrste na ugriz, se pravi al dente.

5. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako, po potrebi dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine.

6. Potresemo s parmezanom ali drugim naribanim sirom, ki ga moramo porabiti, in takoj postrežemo.

Različica: v omako dodajte na koščke narezano pečenko, ki je ostala od praz­novanja.
Opomba: Gino svetuje, da gresta v omako prav na koncu še 2 rumenjaka, ki se v njej skupaj s testeninami le ogrejeta, nikar zakrkneta, vendar menim, da v »razstrupljevalnem januarju« to ni potrebno.

Fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Testenine v paradižnikovi omaki s sardelami in kaprami

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.