Testenine z belo česnovo omako, ki lahko nastanejo iz še tako izropane špajze

Jed bo očarala vse, ki obožujete zelo kremne omake.

Čeprav je omaka pripravljena le iz osnovnih sestavin, njen bogati okus in svilnata kremnost tega nikakor ne kažeta. K njej se odlično podajo prav vse vrste in oblike testenin, ki jih izbrskamo doma.«

Priporočamo tudi: Presenečeni boste, kaj vse smo skuhali iz samo enega kilograma moke

Sestavine

  • 400 g poljubnih testenin
  • 50 g moke
  • 50 g masla
  • 600 ml mleka
  • 4 stroki česna
  • pol žličke soli
  • 2 lovorova lista
  • ščepec popra
  • ščepec muškatnega oreščka
  • po želji: 100 g šunke, slanine ali druge mesnine, drobnjak, trdi sir

Priprava

1. Priprava mleka: česen na drobno nasekljamo. Mleko zlijemo v kozico, dodamo česen in lovorova lista ter pristavimo na ogenj. Ko zavre, mleko odstavimo in ga pustimo 20 minut pri miru. Iz njega nato odstranimo lovor.

2. Testenine: na ogenj pristavimo velik lonec z vodo in jo dobro solimo.

3. Počakamo, da zavre, nato vanjo stresemo testenine. Kuhamo jih toliko časa, kot piše na embalaži.

4. Omaka: višjo ponev pristavimo na srednje močan ogenj in vanjo vržemo maslo.

5. Ko se stopi, dodamo moko. Z metlico zmešamo, da nastane gladka zmes in moka potemni – približno 3 minute.

6. V ponev postopoma vlijemo aromatizirano mleko, medtem pa neprenehoma mešamo. Dodamo muškatni orešček, sol in poper. Omako mešamo, dokler se ne zgosti, približno 5–7 minut.

7. Če želimo, lahko primešamo še popečene trakove šunke, slanine ali česa podobnega.

8. Testenine stresemo k omaki in vse skupaj dobro premešamo. Če je pregosto, prilijemo malo tekočine, v kateri so se kuhale testenine.

9. Po vrhu naribamo trdi sir in potresemo narezan drobnjak.

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed