Tiramisu po klasični recepturi
Odpri galerijo
A+ A-
Sladica, h kateri se vedno vračamo, s ščepcem samosvojosti, seveda. Klasičen recept za tiramisu, ki mora biti v vsaki beležnici, tako kot bela srajca v omari.
Sestavine
Posoda: 20 x 28 x 9 cm.
- 1,5 l zmerno sladke kave (ohlajene v hladilniku, najbolje kuhane kar dan prej)
- 1–2 žlici ruma (po želji, lahko tudi pomarančni liker)
- 500–600 g sira maskarpone
- 800 g piškotov savoiardi
- 5 žlic sladkorja
- 5 jajc
- kakav v prahu, po možnosti nesladkan
- lupinica pomaranče (to je pika na i)
Priprava
1. Kavo skuhamo po svojem okusu in jo popolnoma ohladimo kot za ledeno kavo. Hladni dodamo rum, premešamo in prelijemo v posodo, kjer bomo vanjo lahko pomakali piškote.
2. Pripravimo posodo za tiramisu, ki naj bo kar malo višja in ne dolga in zelo nizka.
3. Jajca ločimo in rumenjakom dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da dobimo svetlo penasto kremo.
4. Beljake stepemo v sneg.
5. Maskarpone in rumenjake s sladkorjem lahko zmešamo z električnim mešalnikom, sneg beljakov pa na koncu vmešamo ročno. Malo kreme namažemo po dnu posode, kamor bomo zlagali tiramisu.
6. Začnemo postopek: vsak piškot pomočimo z obeh strani v kavo in polagamo v posodo, ko je dno zapolnjeno, dodamo kremo in tako ponovimo do vrha. Končamo s kremo, ki jo potresemo s kakavom in po njej naribamo pomarančno lupinico (tega ne pozabimo). Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.
Nasvet: Kava naj ne bo presladka, najbolje je, da jo pred uporabo pokusite, enako velja za kremo iz maskarponeja. Pomarančna lupinica mora biti sveže naribana, tiramisu pa obvezno shranjujte v hladilniku do porabe.
Priporočamo še: Petsekundni trik za predpripravo piščanca, ki je navdušil splet
Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 5.6.2020 ob 08:06