Tiramisu s kokosovo kremo

To je veganska različica tiramisuja, ki je kot nalašč za razvajanje v veselem decembru.

Tiramisu, italijanska sladica iz razmočenih piškotov s prepoznavnim okusom po kavi, je udomačena povsod po svetu, in odkar sva ga veganizirali, znova tudi v naši kuhinji. Tiramisu v italijanščini pomeni dvigni me, verjetno zaradi kofeina, za dobro voljo pa je dodan rum. Videti je nekaj posebno zapletenega, je pa v resnici morda ena od preprostejših sladic. Prepričana sem, da jo lahko pripravi tudi kuharski začetnik, če ima vsaj malce domišljije.

Midve sva je imeli dovolj, domišljije, namreč: namesto piškotov sva spekli biskvit, maskarpone sva nadomestili s kokosovo kremo. Le čarobno moč sladice sva ohranili – naj vas dvigne tja, kjer bi res radi bili. Mene bo odnesla le do naslanjača, danes gledamo najbolj zabaven film iz prazničnega programa, Pisma svetemu Nikolaju.

Sestavine za tri

Za podlago

 • 125 ml sojinega mleka
 • 25 g margarine (ali veganskega masla)
 • pol žlice jabolčnega kisa
 • ščepec vanilje
 • 100 g moke
 • 60 g sladkorja v prahu
 • žlička naravnega pecilnega praška

Za kremo

 • pločevinka kokosovega mleka
 • 150 g veganskega kremnega sira (npr. Violife, se dobi povsod)
 • žlica ruma
 • 50 g mletega sladkorja
 • močna kava

Priprava

1. Posip: kakav v prahu V toplem sojinem mleku raztopite margarino in obvezno med mešanjem (da se mleko ne sesiri, ampak zgosti) dodajte kis in vaniljo.

2. V skledo odmerite moko, sladkor in enakomerno potresite s pecilnim praškom. Prilijete mleko in umešate testo, podobno biskvitnemu.

3. Pekač obložite s peki papirjem, nanj poravnajte testo na en prst visoko in pecite v prej ogreti pečici na 200 stopinj 15 minut.

4. Pločevinka kokosovega mleka mora biti močno ohlajena, vsaj dve uri naj bo v hladilniku. Zgornji del se tako loči od tekočine. Poberete ga iz pločevinke in umešate s kremnim sirom, rumom, sladkorjem v prahu in žlico kave (preostanek je za biskvit). Kremo mešate nad soparo, da se lepo poveže. Ohladite. Kokosovo mleko, ki ostane, porabite v smutiju, kremni juhi, omaki …

5. Biskvit izrežete z robom nizkega kozarca, v katerem boste pripravljali tiramisu. Napojite ga s kavo, prelijete s kokosovo kremo (ni hudega, če je bolj tekoča) in postavite v hladilnik.

Namig: Tiramisu bo najboljši naslednji dan. Preden ga ponudite, ga posipajte s kakavom, uporabite cedilo za čaj. Kadar ga pripravljate za večjo družbo, na primer podvojeno količino, ga lahko sestavite v stekleni skledi in naredite več plasti. Zajemajte ga z žlico.
Priporočamo še: Božični kruh, ki bo polepšal vsako praznično omizje
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana