Odprta Kuhinja

To je največja zmota, če za čiščenje uporabljate kis

Fotografija: Helin Loik-Tomson/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Kis je odlično čistilno sredstvo, kljub temu pa ne zmore očistiti čisto vsega.


Gotovo veste, da lahko v svojem domu marsikatero čistilo nadomestimo s kisom. Z njim lahko očistimo marsikaj, saj je odlično sredstvo v boju proti vodnemu kamnu, odstrani tudi mnoge vrste trdovratnih madežev. Pri tem uporabljamo alkoholnega oziroma belega, kot je velikokrat navedeno na njegovi embalaži. Kljub temu da gre za naravno sredstvo, pa tudi z njim pri čiščenju ne gre brezglavo ravnati.

Kis je odličen pri odstranjevanju vodnega kamna, a slednji kamen ni edini, ki ga kislina uničuje. Zato se moramo izogibanju čiščenja kamnitih površin, pa naj bodo to kuhinjski pult, okenske police ali marmornata tla. Kislina bo prodrla v porozne površine in jih pričela razžirati.

Prav tako neprijeten je kis do gumijastih predmetov, zato ne bo prava izbira za čiščenje površin, ki so narejene iz gume. Izogibajte se vratc pomivalnega stroja, saj lahko zaradi kisa kmalu prenehajo tesniti, prav tako v kis ne namakajte raznih tesnil iz pokrovčkov stekleničk in podobno.

Kis za pranje sadja in zelenjave


Skratka, kljub naravnemu izvoru tudi s kisom ravnajte po pameti. Obstaja pa še ena pogosta zmota, ki jo pogosto zasledimo. Ker je kis dobro sredstvo za pranje sadja in zelenjave, saj z njim učinkovito odstranimo potencialne zametke nekaterih bakterij in podobnih nadlog, mnogi mislijo, da to pomeni, da gre za razkužilno sredstvo. A to žal ne bo držalo, zato nas škropljenje po kuhinjskem pultu ne bo obvarovalo pred vsemi virusi in bacili, ki smo jih potencialno v dom prinesli na embalažah produktov iz trgovine.

Resnica je, da kis uničuje le nekatere bakterije in viruse, razkužilna sredstva pa so tista, s katerimi se znebimo skoraj vseh teh mikroskopskih bitij. V prihodnje priporočamo, da kis seveda še naprej s pridom uporabljate. Vsake toliko pa je pametno poprijeti tudi za pravo razkužilno sredstvo.
Preberite še: Trik, kako čistiti s kisom brez neprijetnega vonja

Fotografija: Helin Loik-Tomson/Getty Images
Datum Objave: 6.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

čiščenjekisbeli kis

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.