Tople breskve z vaniljevim sladoledom

Odpri galerijo
A+ A-
Kontrast toplega in hladnega, kremastega in hkrati osvežilnega.
Zmagovalna kombinacija in kot nalašč za vroče dni, ko si zaželimo pripraviti nekaj sladkega, a brez prižiganja pečice.
Sestavine (za 4 osebe)
- 2 zreli breskvi, a ne zelo mehki
- 25 g masla
- 1 ali 2 jušni žlici sladkorja (odvisno, kako sladke breskve uporabimo)
- sok ½ limone (če je manjša, iztisnemo kar celo)
- 1-2 jušni žlici ruma (če sladico pripravljamo za otroke, rum preskočimo)
- vaniljev sladoled
- mandljeve lističe
Priprava
1. Breskve razpolovimo in izkoščičimo. V srednje veliko kozico natočimo nekaj milimetrov vode in čeznjo postavimo mrežico za kuhanje na pari, če jo imamo. Nanjo z lupino navzdol položimo polovice breskev, lonec pokrijemo in kuhamo na srednje močnem ognju. Vseskozi pazimo, da voda na dnu ne izhlapi povsem. Če so breskve zrele in take sorte, da lupina zlahka odstopi, bo dovolj že 10 minut kuhanja na pari, če pa so bolj čvrste, bodo potrebovale tudi do 20 minut. Če nimamo mreže za kuhanje na pari ali bi stvar radi poenostavili, lahko breskve skuhamo kar v ponvi v nekaj milimetrih vode. Pri tem pa moramo biti nekoliko bolj pozorni, da se breskve ne zmehčajo preveč ali da se ne zažgejo.
2. Kuhane breskve poberemo iz kozice ali ponve, počakamo nekaj minut, da se ohladijo, nato pa jih previdno olupimo. Vodo, ki je ostala od kuhanja, zmešamo z rumom in limoninim sokom ter shranimo, saj jo bomo potrebovali kasneje.
3. V čisti ponvi na srednjem ognju stopimo maslo in dno potresemo s sladkorjem. Breskove polovice previdno položimo v ponev, tokrat z ravnim delom navzdol. Po kakšni minuti prelijemo z mešanico vode, limoninega soka in ruma. Kuhamo še nekaj minut, ob tem pa z žlico zajemamo omako iz ponve in z njo prelivamo breskve. Ko omaka doseže gostoto sirupa, ponev odstavimo z ognja.
4. Breskve postrežemo tople z vaniljevim sladoledom. Prelijemo z omako in potresemo z mandljevimi lističi.
Poizkusite še: Skutno kvašeno pecivo z breskvami in makovo kapo
Recept: Natalija Mljač
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 22.7.2019 ob 07:07