Odprta Kuhinja

Torta spekulas s hruškami: sladica, ki ne sme manjkati na letošnji praznični mizi

Torta spekulas
Odpri galerijo
A+   A-
Kompleksnost okusov v piškotnem dnu in kremi pa spravi v red plast ravno prav osvežilnega hruškovega želeja. Nastala bo torta s premerom 20 cm. Spektakulas!

Kar se naju tiče, mora imeti vsaka zgodba o praznični požrtiji srečen konec – v obliki torte, seveda. Tokratna ne najeda s peko ali zapleteno pripravo, saj usmeri vse svoje moči v sladki napad na brbončice z značilno praznično aromo, ki sliši na ime spekulas. Gre za krdelo začimb, ki bi se namesto v torti ali piškotih brez težav znašlo tudi v kuhančku.

Torta spekulas s hruškami

  • 180 g piškotov spekulas
  • 90 g stopljenega masla

Krema

  • 500 g sira maskarpone
  • vrečka praška za vaniljev puding
  • 300 ml mleka
  • 2–3 žlice sladkorja v prahu
  • 300 ml sladke smetane
  • 6 listov želatine
  • 200 g grobo nalomljenih piškotov spekulas

Hruškov žele

  • 5 hrušk
  • 1–2 žlici sladkorja v prahu
  • 4 listi želatine

Priprava

  1. Model za torto pripravimo tako, da na podlago za torte postavimo nastavljivi obroč za torte. Nastavimo ga na premer 20 cm, po notranji strani pa obložimo z acetatno folijo.
  2. Piškotno dno: piškote spekulaas fino zdrobimo ali zmeljemo, nato jih zmešamo s stopljenim maslom. Zmes stresemo v tortni model in jo potlačimo ob dno in poravnamo.
  3. Krema: v skodelici zmešamo 100 ml mleka in vrečko praška za vaniljev puding. Preostalih 200 ml mleka zavremo v kozici, prilijemo pudingovo zmes. Z metlico mešamo, da se puding zgosti. Odstavimo, puding pa tesno pokrijemo s prozorno folijo za živila. Ohladimo na sobno temperaturo.
  4. Sladko smetano stepemo.
  5. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico, nato pa segrevamo, da se želatina povsem stopi.
  6. Puding pretresemo v večjo posodo in ga z električnim mešalnikom stepemo v kremo.
  7. Dodamo maskarpone in sladkor po okusu. Spet premešamo.
  8. Prilijemo stopljeno želatino in dobro premešamo, nato s spatulo nežno vmešamo še stepeno smetano.
  9. Povsem na koncu v kremo s spatulo vmešamo še grobo nalomljene piškote spekulas.
  10. Kremo nanesemo v tortni model, poravnamo in pogladimo. Postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
  11. Hruškov žele: hruške olupimo in jim odstranimo peščišča. Narežemo jih na kocke in jih skupaj s sladkorjem v prahu vržemo v kozico in pristavimo na ogenj. Kuhamo jih, da se povsem zmehčajo, nakar jih s paličnim mešalnikom fino zmeljemo.
  12. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico s hruškovo osnovo. Mešamo, da se želatina povsem stopi. Kozico odstavimo in pustimo, da se hruškova osnova malce ohladi. Prelijemo jo v tortni model na strjeno kremo. Torto postavimo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje kar čez noč.

Torta spekulas s hruškami
Torta spekulas s hruškami

image_alt
Malo drugačna potratna potica, ki nas je obsedla

 

Datum Objave: 23.12.2023 ob 05:12

Več iz te teme:

torta spekulasbožič in novo letosladice

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.