Torta z arašidovim maslom, slanimi prestami in brownieji
Odpri galerijo
A+ A-
Kaj hudimana pa je to? Torta z vkup nametanimi okusi, brez repa in glave? Ne, z vseh vetrov nabrane sestavine tvorijo pravo harmonijo okusov.
Torta z arašidovim maslom, slanimi prestami in brownieji
Piškotno dno
- 100 g maslenih piškotov
- 50 g slanih prestic
- 80 g masla
Krema
- 500 g sira maskarpone
- 200 ml sladke smetane
- 6 listov želatine
- 3 zvrhane žlice neslanega arašidovega masla
- 5 žlic sladkorja v prahu (oz. po okusu)
- 150 g mehkih browniejev
Preliv
- 100 g mlečne čokolade
- 60 g temne čokolade
- 100 ml sladke smetane
Priprava
1. Piškotno dno: prestice in piškote zmeljemo v sekljalniku. Dodamo stopljeno maslo in dobro pomešamo.
2. Na tortno dno postavimo obroč za torte in ga nastavimo na premer 20 cm. Po notranji strani obroča namestimo trak acetatne folije.
3. V tako postavljen model stresemo piškotno zmes. Pritisnemo ob dno ter poravnamo in pogladimo.
4. Krema: v posodo stresemo maskarpone in sladkor v prahu. Premešamo z električnim mešalnikom.
5. Dodamo arašidovo maslo in premešamo.
6. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo, potem jo ožamemo in povsem stopimo v kozici nad srednje močnim ognjem. Z mešalnikom jo primešamo v nastajajočo kremo.
7. Sladko smetano pretepemo v stepeno smetano in jo s spatulo nežno primešamo h kremi.
8. Tortogradnja: na piškotno dno nanesemo približno tretjino kreme in jo na hitro poravnamo.
9. Po kremi potresemo pol browniejev, natrganih na bolj ali manj velike kose.
10. Na vrsti je druga tretjina kreme, nato spet brownieji in na koncu, seveda, krema.
11. Tokrat kremo natančno poravnamo in pogladimo.
12. Nadobudno tortico postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje kar čez noč.
13. Preliv: v kozico nalomimo mlečno in temno čokolado ter prilijemo 100 ml sladke smetane. Čokoladno zmes segrevamo toliko časa, da postane žametna, na spregled pa ni niti koščka čokolade.
14. S torte odstranimo obroč in acetatno folijo.
15. Čokoladno zmes prelijemo po torti in jo pogladimo, ob tem pa poskrbimo, da je nekaj steče čez rob.
16. Torto okrasimo z arašidi in slanimi presticami.
17. Postavimo jo nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi, nato jo lahko ponosno postrežemo.
Mična.si: Za košarico 13 osnovnih izdelkov smo popisali cene v Sloveniji (in našli najcenejšo ponudbo!)
Datum Objave: 29.8.2022 ob 18:08