Torta z arašidovim maslom, slanimi prestami in brownieji

Kaj hudimana pa je to? Torta z vkup nametanimi okusi, brez repa in glave? Ne, z vseh vetrov nabrane sestavine tvorijo pravo harmonijo okusov.

Piškotno dno z zdrobljenimi slanimi presticami predstavlja v sladicah čislano slano komponento in kontrast kremi z arašidovim maslom in koščki sočnih browniejev. Cedeči se čokoladni preliv pa je pika na i tako za videz kot okus te torte, ki ne potrebuje peke. Za obod s premerom 20 cm.

Torta z arašidovim maslom, slanimi prestami in brownieji

Piškotno dno

  • 100 g maslenih piškotov
  • 50 g slanih prestic
  • 80 g masla

Krema

  • 500 g sira maskarpone
  • 200 ml sladke smetane
  • 6 listov želatine
  • 3 zvrhane žlice neslanega arašidovega masla
  • 5 žlic sladkorja v prahu (oz. po okusu)
  • 150 g mehkih browniejev

Preliv

  • 100 g mlečne čokolade
  • 60 g temne čokolade
  • 100 ml sladke smetane

Priprava

1. Piškotno dno: prestice in piškote zmel­jemo v sekljalniku. Dodamo stopljeno maslo in dobro pomešamo.

2. Na tortno dno postavimo obroč za torte in ga nastavimo na premer 20 cm. Po notranji strani obroča namestimo trak acetatne folije.

3. V tako postavljen model stresemo piškotno zmes. Pritisnemo ob dno ter poravnamo in pogladimo.

4. Krema: v posodo stresemo maskarpone in sladkor v prahu. Premešamo z električnim mešalnikom.

5. Dodamo arašidovo maslo in premešamo.

6. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo, potem jo ožamemo in povsem stopimo v kozici nad srednje močnim ognjem. Z mešalnikom jo primešamo v nastajajočo kremo.

7. Sladko smetano pretepemo v stepeno smetano in jo s spatulo nežno primešamo h kremi.

8. Tortogradnja: na piškotno dno nanesemo približno tretjino kreme in jo na hitro poravnamo.

9. Po kremi potresemo pol browniejev, natrganih na bolj ali manj velike kose.

10. Na vrsti je druga tretjina kreme, nato spet brownieji in na koncu, seveda, krema.

11. Tokrat kremo natančno poravnamo in pogladimo.

12. Nadobudno tortico postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje kar čez noč.

13. Preliv: v kozico nalomimo mlečno in temno čokolado ter prilijemo 100 ml sladke smetane. Čokolad­no zmes segrevamo toliko časa, da postane žametna, na spregled pa ni niti koščka čokolade.

14. S torte odstranimo obroč in acetatno folijo.

15. Čokoladno zmes prelijemo po torti in jo pogladimo, ob tem pa poskrbimo, da je nekaj steče čez rob.

16. Torto okrasimo z arašidi in slanimi presticami.

17. Postavimo jo nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi, nato jo lahko ponosno postrežemo.

Mična.si: Za košarico 13 osnovnih izdelkov smo popisali cene v Sloveniji (in našli najcenejšo ponudbo!)
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed