Odprta Kuhinja

Tradicionalni parklji malo drugače

Odpri galerijo
A+   A-


Letos jih bomo za spremembo pripravili iz listnatega testa in jim dodali še malo sira.





Medtem ko se pridni otroci veselijo Miklavža in njegovih daril, naj bi se mali razbojniki bali krutih parkljev, ki jih zaradi porednosti obiščejo v vsej svoji grozoti. Že večkrat pa se je pokazalo, da so parklji pravzaprav kar prijetni, in tudi tokrat pod hrustljavo fasado skrivajo s sirom obogateno srce. Današnji podnaslov: vse plasti zlobe v listnati izvedbi.





Sestavine





Za osem zlobcev potrebujemo:





  • zavitek svežega listnatega testa




  • 50 g sira (midva sva izbrala edamec)




  • jajce, sezam, poper v zrnju




  • rdeč krep papir




Priprava





1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.





2. Sir na drobno naribamo, jajce razžvrkljamo.





3. Zavitek listnatega testa razvijemo in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.





4. Po polovici testa potresemo ribani sir, drugo polovico pa nato prepognemo čez prvo.





5. Prepognjeno testo z nožem ali okroglim nožem za pico narežemo na 16 enako širokih trakcev.





6. Vsak trak z obeh strani ovijemo okoli osi.





7. Po dve vijačnici zvijemo skupaj tako, da sta na obeh koncih še ločeni. Dobimo zimzeleno obliko parklja – spodaj noge, zgoraj roge.





8. Postopek ponovimo, da nastane krdelo parkljev, ki jih zbiramo na pekaču, obloženem s papirjem za peko.





9. Vsakega premažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji posujemo še s sezamom.





10. Parkljem v obraz zatlačimo oči iz popra – po dve zrni dobro pritisnemo v testo, kjer naj bi bil obraz.





11. Pečemo jih 10–15 minut na (za zanje prijetnih) 200 stopinjah.





12. Ko se po peklenski peki pomirijo, iz rdečega krep papirja izrežemo jezičke, ki jim jih prilepimo z malo vode.





Poizkusite še: Božanski Miklavžev kolač s suhim sadjem





Fotografija: Midva kuhava


Datum Objave: 2.12.2021 ob 00:12

Več iz te teme:

Miklavžparklji

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.