Odprta Kuhinja

Trend: limonov tiramisu z limončelom

Če govorimo o novih preoblekah: tudi to ni nujno, da je tiramisu vedno v obliki kocke iz pekača. (Foto: Veselovaelena/getty Images Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Po kulinarični navdih smo zopet skočili v Italijo, preko družabnih omrežji, seveda. Našli smo nekaj sladkega!


Ko si zaželimo gastronomskih doživetij, Italija nikoli ne razočara. Naši sosedje ljubezen do življenja radi izkazujejo skozi želodec, kljub temu, da njihov življenjski moto »dolce far niente«, slavi delanje »ničesar«, pa v kuhinji naredijo veliko. Italijanska kulinarična zapuščina svetu pa niso le testenine in pice, temveč tudi neštete sladice. In najbolj slavna med njimi je najverjetneje tiramisu.

Zakaj je tako priljubljena, da jo najdemo na meniju sladic v skoraj vsaki restavraciji zahodnega sveta? Sila enostavna je, vsebuje eno izmed najbolj oboževanih surovin na svetu – kavo -, pri njeni pripravi pa gre težko kaj narobe. Tudi največji kulinarični laiki so sposobni stepsti kremo iz maskarpone sirčka ter jajc in jo zložiti v pekač čez v kavo namočene piškote. Ravno zato, ker je osnova za to sladko klasiko tako preprosta, pa je čas, da jo nekoliko zakompliciramo.

Če govorimo o novih preoblekah: tudi to ni nujno, da je tiramisu vedno v obliki kocke iz pekača. (Foto: Veselovaelena/getty Images Getty Images)
Če govorimo o novih preoblekah: tudi to ni nujno, da je tiramisu vedno v obliki kocke iz pekača. (Foto: Veselovaelena/getty Images Getty Images)

Še vedno enostaven, a popolnoma drugačen


Tiramisuju smo se tako odločili dodati poletni pridih, kofeinski umami bomo namreč zamenjali za svežino, po kateri diši amalfijska riviera. V glavno vlogo bomo postavili limone, ostali zvesti kremastemu maskarponeju, po vrhu pa vse skupaj »zabelili« z nadvse estetskim zaključkom. Živahno rumeno vaniljevo kremo, mednarodno znano kot curd.

Pravi tiramisu je sladica za odrasle gurmane. Otroci pač ne smejo kave, prav tako jim ne postrežemo z amaretom, ki je vmešan vanjo, da je okus tiramisuja globlji. Tudi limonov bo namenjen polnoletnim, saj bomo krhke dolge piškote tokrat namočili kar v limončelo. Naj omenimo, da limonov liker to poletje doživlja nekakšno renesanso. Pozabljene stekleničke z rumenim napojem v družbi penečega vina so namreč letos v marsikaterem lokalu postavili ob bok aperolu. Posledično veliko rumene barve vidimo tudi na družbenih omrežjih.

Limonov tiramisu se še v nečem razlikuje od klasičnega. Ne le, da ne vsebuje kave, tudi stepanje jajc lahko pri receptu zanj spustimo. Bomo pa potrebovali sladko smetano, čas, ki nam bo ostajal, pa bomo posvetili piki na i – vaniljevi omaki. Če ste do slednjega malce skeptični, se brez zadrege lahko znajdete in uporabite kupljenega v trgovini.

Skratka, če obožujete tiramisu, dajte priložnost njegovi živahno razpoloženi adaptaciji in se prepustite trendu citronsko rumene evforije. Oh, in še nasvet. Poskrbite, da bo maskarpone sir sobne temperature, ta skrivnost italijanskih slaščičarjev namreč naredi veliko razliko.Limonov tiramisu z limončelom • 480 g sladke smetane

 • 4 žlice limonovega soka

 • za 2 žlici nastrgane limonove lupinice

 • 130 g sladkorja

 • 4 g vaniljevega ekstrakta

 • 450 g maskarpone sira


Jajčna krema

 • 80 ml limonovega soka

 • 6 g limonove lupinice

 • 130 g sladkorja

 • 80 g masla

 • dober ščep soli

 • 1 jajce

 • 3 rumenjaki


Drugo

 • 27 piškotov za tiramisu


Za pomakanje

 • 200 ml limonovega sirupa

 • 50 ml limončela


Priprava


1. Najprej pripravimo jajčno limonovo kremo: vse sestavine dodamo v kozico in med stalnim mešanjem kuhljamo na srednjem ognju, dokler se zmes ne zgosti, približno 5 minut.

2. Kremo nato zlijemo skozi v cedilo s finimi mrežicami, da se znebimo nepotrebnih grudic. Skledo s kremo pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da se ohladi. To bo trajalo približno 20 - 30 minut.

3. V veliko skledo za mešanje dodamo smetano, ekstrakt vanilje, limonovo lupinico, približno 1 dl od pripravljene jajčne kreme, limonov sok in sladkor ter mešamo z električnim ročnim mešalnikom, dokler se sestavine dobro ne povežejo. Dodamo sir maskarpone in pri nizki hitrosti mešamo, dokler zmes ni gladka. Krema je končana.

4. Piškote na hitro po obeh straneh pomočimo v limonov sirup, ki smo mu dodali limončelo, in jih v enakomerni plasti položimo v manjši pekač.

5. Namočene palčke prelijemo z maskarponejevo kremo in jo z lopatko pogladimo. Po vrhu premažemo še 4 žlice preostale jajčne kreme in celoten postopek ponovimo.

6. Pekač tesno pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure. V hladilniku nas lahko počaka do tri dni.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kosila z grškim navdihom

Naslovna fotografija: Msheldrake/getty Images
Datum Objave: 25.8.2023 ob 15:08

Več iz te teme:

tiramisulimončelo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.