Trend: palačinke, ki bodo hit te jeseni
Odpri galerijo
A+ A-
Še malo in tudi uradno bomo zakorakali v jesen, zato danes pripravljamo sezonsko dišeče in puhasto debele palačinke.
Zdi se, da smo o palačinkah povedali že vse, a v resnici nam je uspelo najti nekaj zanimivosti, ki so nas presenetile. Na primer dejstvo, da so si palačinke izmislili že stari Rimljani! Pa da je bil nad to sladico navdušen celo William Shakespeare in jo večkrat omenil v svojih delih.
Palačinke so priljubljene po vsem svetu, mnogi pa so se z njihovo pripravo lotili tudi podiranja rekordov. Najvišje leteča palačinka se je znašla 329 centimetrov v zraku, najvišji stolp iz te delicije pa je bil visok več kot meter! Največja palačinka na svetu je osupnila s premerom 15 metrov in težo treh ton. In še bi lahko naštevali.
Z jesenskim pridihom
A danes se bomo bolj kot rekordnim številkam, ki se vrtijo okoli te priljubljene jedi, posvetili posebnemu receptu. V teh dneh ga lahko zasledimo na mnogo profilih tiktoka, instagrama in drugih družbenih omrežij. Ne gre za običajne tanke palačinke, ki jih po francoskem zgledu pripravljajo naše babice. Tokrat govorimo o ameriški različici – a tudi ta ni takšna, kakršne smo vajeni.
Puhaste ameriške palačinke so namreč dobile jesensko preobleko. Dišijo po cimetu, testo zanje pa vsebuje bučni pire in po videzu spominjajo na znamenite cimetove polžke. Saj veste, čez lužo so kar malo obsesivni, ko gre za to sestavino. A kdo bi jim zameril, jesenske palačinke so zares izjemno aromatične, puhaste in mehke. Težko se jim upremo, zato danes delimo odličen viralni recept.
Obsesija dišečih začimb
Še preden se lotimo priprave, pa se morda dotaknimo še slovitih »bučnih začimb«, ki jih Američani tako radi opevajo in vključujejo v skoraj vsak recept, ki ga pripravljajo jeseni. Gre za nekaj podobnega, kar na našem koncu sveta radi potresamo in raztresamo v božičnem času. Cimet, muškatni orešček, klinčki in ingver. Skratka, mešanica, ki se odlično obnese v medenjakih, kuhanem vinu ali kompotu, bo tokrat navdušila tudi v palačinkah.
Jesenske palačinke
Ta recept dela zanimiv uporaba bučnega pireja. Treba je pripraviti takega, da ni preveč suh – to pa je odvisno od sorte buče in načina priprave. Najbolje je bučo skuhati v sopari in po potrebi dodati žlico vode pri miksanju.
View this post on Instagram
Za 4 osebe.
Testo
- 190 g navadne moke
- 3 žlice rjavega sladkorja
- dobra žlička pecilnega praška
- žlička sode bikarbone
- ščep soli
- pol žličke začimbe za medenjake
- 1 žlička cimeta
- 110 g bučnega pireja
- 3 žlice pinjenca
- 1 žlica masla
- 1 jajce
- žlica vaniljevega izvlečka
Cimetova spirala
- 4 žlice masla
- 50 g sladkorja
- 2 žlici cimeta
- 1 žlička mase za palačinke
Obliv
- 60 g sladkorja v prahu
- 2 žlici javorjevega sirupa
- 1 žlica mleka
- pol žlice vaniljevega izvlečka
Priprava
1. V veliki skledi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, cimet in začimbo za medenjake (če jo uporabljate).
2. V drugi skledi zmešamo bučni pire, pinjenec, maslo, jajca in vaniljo.
3. Mokre sestavine dodamo v suhe in z lopatko ali leseno žlico mešamo, dokler se ne povežejo v enotno teksturo.
4. V majhni ločeni skledi pripravimo cimetovo zmes za spirale: skupaj zmešamo maslo, sladkor, cimet in 1 žlico mase za palačinke.
5. Mešanico nadevamo v majhno plastično vrečko in odrežemo majhen del vogala.
6. Na srednjem ognju segrejemo veliko ponev in jo premažemo z maslom. Uporabimo zajemalko mase za eno palačinko.
7. Ko je testo na ponvi, z vrečko cimetove mešanice nanj narišemo dišečo spiralo. Ko se na površini pojavijo mehurčki, palačinko nežno obrnemo in pečemo še na drugi strani.
8. V lončku zmešamo sestavine za preliv in ga prelijemo po še toplem kupu palačink.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 najboljših receptov za jesen
Naslovna fotografija: Sarsmis/Getty Images
Datum Objave: 18.9.2023 ob 07:09